14 / 05 / 2024

depozito bedeline kira yerine geçer mi

depozito bedeline kira yerine geçer mi

Kira hukukuna göre, taşınmaz mal sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü için kiracısından güvence bedeli adı altında depozito talep edebiliyor. Peki söz konusu depozito kira yerine geçer mi?

Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir?

Kira sözleşmesi depozito iadesi, kira sözleşmesi ile ilgili en önemli konulardan biri olup günlük hayatta oldukça fazla bir şekilde karşımıza çıkıyor. Peki, Ev sahibi depozitoyu ne zaman geri ödemelidir? İşte tüm detaylar...

Depozito kira yerine sayılır mı?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para ya da kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatı olarak biliniyor. Peki, depozito kira yerine sayılır mı? İşte konu hakkında tüm merak edilenler..

Kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıdan alınan depozito sözleşme bitiminde belli şartlarda iade edilebiliyor. Peki, kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Emsal kira bedeline göre beyanname!

Kira geliri vergisinde binalarda ve arazide emsal kira bedeli, söz konusu yer için yetkili özel mercilerce veya mahkemece tespit edilmiş bir kira bedeli mevcutsa bu tespit edilmiş değer olarak belirtilir. Peki emsal kira bedeline göre beyan nedir?

Kira depozito iadesi 2021!

Mülk sahibinin evi kiralamak isteyen kiracıdan aldığı ''güvence bedeli'' olarak belirlenen kira depozitosu kiracının evi tahliye etmesi durumunda iade ediliyor. Peki kira depozitosu nasıl iade ediliyor? İşte kira depozito iadesi 2021...

Kira depozito iadesi 2020!

Mal sahibinin evi kiralamak isteyen kiracıdan aldığı ''güvence bedeli'' olarak belirlenen kira depozitosu kiracının evden ayrılması durumunda iade ediliyor. Peki kira depozitosu nasıl iade ediliyor? İşte kira depozito iadesi 2020!

Ahmet Ahlatcı: Türkiye'nin en ucuz kira bedeline sahip AVM'si olduk!

Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahlatcı,” Biz temmuz ayından itibaren AVM kiralarında Euro kurunu 4,90 TL'ye sabitledik. Ağustos ayında Euro kuru 8,10 TL'ye çıktı. Biz yine kira bedellerini 4,90'dan almaya devam ettik. Bu sayede Türkiye'nin en ucuz kira bedeline sahip AVM'si olduk.” dedi…

Kira depozito bedeli 2017 ne kadar?

Ev ve işyeri kiralamalarında kiracılardan taşınma öncesinde ilk ayın kira bedeli ve depozito bedeli talep ediliyor. Peki, kira depozito bedeli 2017 ne kadar?

Kira artış oranları Nisan 2016!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline ÜFE oranlarında zam yapılıyor. Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. İşte kira artış oranları Nisan 2016..

Sakarya Kızılinler sakinlerinden hazine arazilerinin kira bedeline tepki!

Kızılinler Mahallesi sakinlerinin uykuları, Milli Emlak Müdürlüğü'nden gelen tebligatlar sebebiyle kaçmaya başladı. Hazine arazilerinin kira bedeline, mahalleli isyan etti.

İşyeri kira artış oranı Mart 2016!

İşyeri kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline, sözleşmede yazan esaslar doğrultusunda zam yapılıyor. Peki, işyeri kira artış oranı Mart 2016 nedir? İşte enflasyon oranları..

Konut kira artış oranı Mart 2016!

Konut kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde mevcut kira bedeline enflasyon oranlarında zam yapılıyor. Peki, konut kira artış oranı nedir? İşte konut kira artış oranı Mart 2016..

Kira artış oranı hesaplama formülü 2016!

Kiracılık hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline zam uygulanıyor. Peki, kira artışı hangi oranla nasıl hesaplanır? İşte kira artış oranı hesaplama formülü 2016..

depozito bedeline kira yerine geçer mi Haberi

depozito bedeline kira yerine geçer mi

Depozito kira yerine geçer mi?

Kira hukukuna göre, taşınmaz mal sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü için kiracısından güvence bedeli adı altında depozito talep edebiliyor.


Ancak söz konusu depozito bedelinin üç aylık kira bedelinden yüksek olmaması gerekiyor. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor. Peki, depozito kira yerine geçer mi?


Depozitonun kiraya sayılması

Depozito, kanunen kira bedeli olmuyor; yalnız yaşanacak zararların teminatı olarak alınıyor. Buna göre kira süresinin sona erdiği dönemde kiracı son kira borcunu ödemediyse; zararın giderilmesi için bu kira borcu depozitodan düşülüyor.


Buna karşın; kiracı ile...