12 / 05 / 2024

Depozito ne kadar geri alınır?

Depozito ne kadar geri alınır?

Depozito konusuna dair pek çok kiracı evden veya mülkten çıkma esnasında aynı soruyu soruyor. “Depozito ne kadar geri alınır?” sorusu yanıtlarını arıyor. İşte merak edilen detaylar!



DEPOZİTO NEDİR?

Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para veyahut kıymetli evrak olarak verilen güvence teminatına denilmektedir. Kiralama işlemlerinde bu teminat önceden alınır ve kira sözleşmesinin şartlarına bağlı olarak kiralanan mülkten çıkarken kiracıya iade edilir.

DEPOZİTO NE KADAR GERİ ALINIR?

Konut veya bir mülkün işyerlerinin kiralanması sırasında mülk sahibi tarafından kiracıdan güvence bedeli olarak alınan bir miktar paraya depozito denir. Depozitonun iade edilmesi ise, kiracının kiralananı terk edeceği sırada, başlangıçta güvence olarak ödenen bu bedelin kiracıya geri ödenmesi anlamına gelir.

Kira sözleşmesinde depozitonun iadesine ilişkin hukuki düzenlemeler, Türk Borçlar Kanunun kiracının güvence vermesi başlığı altında 342. Maddesinde detaylı bir şekilde açıklanmıştır ve bu maddenin devamında hüküm altındadır. Bununla birlikte mevzuatın çeşitli hükümleri bu depozito meselesine etki edebilmektedir. Bunlar tamamen somut olayın özelliklerine göre şekil alır.

DEPOZİTO SON KİRAYA SAYILIR MI?

Kiralanan mülklerde ya da taşınmazlarda, meydana gelebilecek maddi hasarlara bir güvence, teminat olması adına alınan depozito, kira sözleşmesinin bitmesine az bir zaman kala kiracılar tarafından kira yerine sayılabilmektedir. Bazı zamanlar da kirasını tam alamadığını düşünen ev/işyeri sahipleri depozitodan kesinti yapmakta ya da depozitoyu hiç ödenmemektedir. Hukuken kiracının bu hareketi riskli olsa da aynı şeyi kiraya verenin yapması da tamamen risksiz satılmaz.

DEPOZİTO NASIL GERİ ALINIR?

Depozitoyu geri alma konusunda mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde de verilebilir. Eve ya da evin demirbaşlarına kullanıcı hatası nedeni ile zarar verilmiş ise ev sahibi, depozitoyu bu zararları gidermek için kullanabilir.

Depozito son kiraya sayılır mı?

Depozito ne kadar alınır? Ev kiralanırken ne kadar depozito verilmelidir?

TOKİ arsa başvurusu nasıl yapılır? TOKİ arsa başvuru ne zaman 2022?

Geri Dön