30 / 04 / 2024

Depozito olayı nedir?

Depozito olayı nedir?

Bir konut kiraladığınızı farz edelim. Kiracı olarak ev sahibine "güvence" vermeniz gerekiyor. Ev sahibine verilen güvence ise depozito bedeli ödenerek sağlanıyor. Peki söz konusu depozito olayı nedir?



Depozito olayı nedir?

Depozito, kiracının ev sahibine ödediği güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu depozito ile ilgili hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında 342. maddede düzenleniyor.


Kanuna göre, depozito için ödenecek bedel 3 aylık kira bedelini aşmıyor. Depozitonun, para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılması halinde kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırması gerekiyor. "Depozito nedir?" sorusunun yanıtı kanunda şu şekilde açıklanıyor:


Madde 342

Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.


Yukarıda yer alan hükümlere göre, depozito kira geliri üç aylık kira bedelinden çok olamıyor. Depozito, kiracıya ancak kira borcunun olmaması ve kiraya konu olan eve zarar verilmemesi halinde kiracıya geri veriliyor.


Depozitonun geri verilmesi..

Depozitonun iadesi, kira süresinin dolması halinde; kira süresi boyunca kira yükümlülüklerinin yerine getirilmesi ve demirbaşlara zarar verilmemesi halinde yapılıyor.



Kira depozito miktarı!
Depozito kira geliri!





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön