02 / 05 / 2024

Deprem bilimci Naci Görür'den son dakika uyarısı: Bu binalar depremde zor ayakta durur!

Deprem bilimci Naci Görür'den son dakika uyarısı: Bu binalar depremde zor ayakta durur!

Bilim Akademisi Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Malatya'da bir yapı için açılan temeli işaret etti ve dikkat edilmesi gerekenleri "Bu binalar zor ayakta durur" diyerek sıraladı. İşte detaylar...



İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Bilim Akademisi Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bina inşaatları ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Naci Görür, X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamasında, Malatya'da bir yapı için açılan temele dikkat çekerek, bu temelin, temel gibi değil havuz gibi göründüğünü vurguladı. 

Açıklamasında sağlam binanın nasıl olması gerektiğine değinen Görür, "Arkadaşlar temel önemlidir" dedi. 

Deprem bilimci Naci Görür den son dakika uyarısı: Bu binalar depremde zor ayakta durur!

O BİNALAR DEPREMDE ZOR AYAKTA DURUR

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, söz konusu açıklamasında, temelin zemin ile yapının ara kesiti olduğunu vurguladı ve zemin ile yapı etkileşiminin temelde gerçekleştiğini belirtti. 

"Zemine uygun temel yapılmazsa, o bina depremde zor ayakta durur. Temelde suyun çok iyi drene edilmesi, zemin ve temelin izolasyonu ve zeminin ıslahı zorunludur" diye konuşan Naci Görür, sadece kazı yapıp temel atmanın mümkün bir durum olmadığını dile getirdi. 

Prof. Dr. Görür, açıklamasında "Temel ve çevresindeki su temel, yapı ve zemin hareketlerine ve deformasyonlara sebep olur" dedi ve zemin ile yapıya göre temel çeşidinin de önemli olduğuna dikkat çekti. 

Deprem bilimci Naci Görür den son dakika uyarısı: Bu binalar depremde zor ayakta durur!

ÇOK KATLI BİNALARDA BUNLARA DİKKAT EDİLMELİ 

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı son dakika açıklamasında bina inşaatlarında zemin titreşim periyodu ile yapı titreşim peryoduna da dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Görür, özellikle çok katlı yapılarda bu hususlara dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak açıklamasını tamamladı.

Prof. Dr. Görür, peş peşe yaptığı deprem uyarıları ve riskli bölge açıklamalarıyla gündeme geliyor. Görür, son olarak Ekim ayının son günlerinde Van için bir uyarı da bulunmuştu. 

Deprem bilimci Naci Görür den son dakika uyarısı: Bu binalar depremde zor ayakta durur!

O BÖLGE DAHA DA SIKIŞTI 

Prof. Dr. Naci Görür, Ekim ayının son günlerinde yaptığı bir açıklamasında, Van Çakırbey’de 4 büyüklüğünde bir deprem olduğunu aktardı ve söz konusu depremin Karayazı Fay Zonunun Van gölü doğusundaki devamında ve Erciş Fayının güneyinde meydana geldiğinin gözlendiğini aktardı. 

Görür, konuya ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında "Yakında Akçift ve Kuşcu yörelerinde de benzer boyutta depremler meydana gelmişti. Son 6 Subat depremlerinden sonra bunlar normal görülmelidir" diyerek, bölgenin daha da sıkıştığının altını çizmişti. 

Kandilli açıkladı: İstanbul'u büyük bir yıkım ve kaos bekliyor! Olası büyük depremde megakentte tsunami de olacak! 

Kahramanmaraş'taki depremde zarar gören yetiştiricilere büyükbaş hayvan desteği müjdesi!

Malatya'da 400 yeni sosyal konutun temeli atıldı!


Geri Dön