02 / 05 / 2024

Deprem bölgesinde flaş gelişme! Konut sahiplerine kısa sürede ek tazminat müjdesi geldi!

Deprem bölgesinde flaş gelişme! Konut sahiplerine kısa sürede ek tazminat müjdesi geldi!

Kahramanmaraş merkezli depremlerde az ve orta hasar zarar gören konutların sahipleri arabuluculuk çözüm yoluna başvurduklarında, eksper incelemesi sonucu hesaplanan fazla miktarı alabilecek. İşte detaylar...



6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7'den büyük iki depremden 11 şehir etkilendi. Afet bölgesinde yaraları sarmak için çalışmalar hızla devam ediyor. 

Söz konusu depremlerde az ve orta hasar zarar gören konutların sahiplerini ilgilendiren önemli bir detay gündeme geldi. 

Buna göre, arabuluculuk çözüm yoluna başvuran konut sahiplerinin, eksper incelemesi sonucu hesaplanan fazla miktarı alabileceği belirtildi. 

Deprem bölgesinde flaş gelişme! Konut sahiplerine kısa sürede ek tazminat müjdesi geldi!

Sabah Gazetesi'nden Ziya Ramoğlu'nun haberine göre; Avukat Çağdaş Karaoğlan, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, "Zararlarını karşılayacak kadar ödeme almamış ve henüz tadilat yaptırmamış hak sahibinin arabulucuya başvurması halinde, az veya orta hasarlı konutundaki gerçek zararının belirlenmesi amacıyla eksper atanıyor" ifadelerini kullandı.

Eksper incelemesi sonucunda hasarın, gerçekten ödenen miktardan fazla olduğu belirlenirse, aradaki fark için arabuluculuk yoluyla bir anlaşma sağlandıktan sonra, hak sahibine belirlenen rakam ödeniyor. 

Karaoğlun, "Uyuşmazlıklar için eksper atamasının çok hızlı yapılıyor ve birkaç hafta içerisinde tespit bitiriliyor" ifadelerine yer verdi. 

Deprem bölgesinde flaş gelişme! Konut sahiplerine kısa sürede ek tazminat müjdesi geldi!

BELGESİZ EK ÖDEME ALINABİLECEK

Zararlarını tam olarak gideremeyen depremzedelerin, bu zararlar ile ilgili resmi belge sunmaları bile beklenmeden ek ödeme alabilecekleri gündemde oluğuna dikkat çeken "Karaoğlan, "Tadilata çoktan başlamış yahut tadilatını tamamlamış hak sahipleriyse; tadilatın başlandığı, tamamlandığı durumlarda doğal olarak zararın tespiti için eksper incelemesi yapılamıyor. Burada sigortalının yapması gereken, konutun hasarlı hallerinin fotoğraflarını veya başka delillerini arabulucuya ya da varsa avukatına yollamak tahmini zararını ve talebini belirtmek olacaktır" açıklamasını yaptı. 

Karaoğla, Arabuluculuk sürecinde önemli olanın DASK'ı, zararın gerçekten ödeme miktarından daha fazla olduğu konusunda ikna edebilmek olduğunun altını çizdi ve bu yüzden belgelerin resmi belge niteliğinde olması şartının da aranmadığını dile getirdi. 

Karaoğlan, açıklamasını "Burada mahkeme gibi doğrudan bir yargılama ve hüküm söz konusu olmayacak, arabuluculuğun tarafları olan hak sahipleri ve DASK arasında bir anlaşma gündeme gelecektir" şeklinde konuştu.

Deprem bölgesinde flaş gelişme! Konut sahiplerine kısa sürede ek tazminat müjdesi geldi!

ANLAŞMA YAPILIRSA DAVA AÇILAMAYACAK

Arabuluculuk ile anlaşma yapılması durumunda bu uyuşmazlığa ilişkin artık dava açılamayacağına vurgu yapan Avukat Karaoğlan, "Bu gelişmeler, hak sahiplerinin zararlarının yargılama sonucunu beklemeye gerek kalmaksızın hızlıca çözüme kavuşturulması için sarf edilen çabalar sonucu ortaya çıkmış, depremzedelerin mağduriyetlerinin giderilmesi için alternatif bir yöntem şeklinde değerlendirilmektedir" dedi ve mahkemelerin iş yükünün azaltılmasının da diğer bir fayda olduğunun altını çizdi. 

Burada önemli bir hususa dikkat çeken Karaoğlan, "Arabuluculuk ile anlaşma yapılması durumunda bu uyuşmazlığa ilişkin artık dava açılamayacağının bilinmesi gerekmektedir. Bu sebeple hak sahibinin burada, arabuluculuk ile DASK'tan bir kısım daha ödeme alıp, daha sonra dava da açabilirim şeklinde bir düşünceye sahip olmamalı" ifadelerini kullandı.

Avukat Karaoğlan, hak sahibinin zararını karşılayacağına ikna olduğu miktarı kabul ederek anlaşma yapması gerektiğini, tersi durumda hak kaybına uğramamak adına anlaşmayı kabul etmemesi ve dava yoluna gitmesi gerektiğini de belirtti. 

Şeker ve yağda büyük indirim! Fiyatlar düştü! Yetişen alır

Kızılay bünyesine yeni personeller alınacak! İşte detaylar

Günlük kiralamada yeni dönem! Piyasaya doping olacak


Geri Dön