14 / 05 / 2024

Deprem bölgesindeki 11 ilde ortofoto haritaları devrede: Sınırları değişen mülkiyetlerin yeri belirleniyor! 

Deprem bölgesindeki 11 ilde ortofoto haritaları devrede: Sınırları değişen mülkiyetlerin yeri belirleniyor! 

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller için ortofoto haritaları üreterek, hangi mülkiyette nerede, ne derece kayma olduğunu belirlediklerini ifade etti. 



Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, söz konusu açıklamasında, depremin bir yer kabuğu hareketi olduğunu, fay boyunca kaymaların çok fazla görüldüğünü dile getirdi ve depremin ikinci gününden itibaren tespitler yaptıklarına, kurtarma çalışmalarında ve depremzedeler için konut yapımında mülkiyet haritalarına ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekti. 

Genel Müdür Adlı, çalışmalarla ilgili, "Ortofoto yöntemiyle yapılan bu çalışmaları bir yerde topladık. Haritaya dönüşmesi için koordinatlandırdık. Bunların koordinatlandırılması için Türkiye genelinde sabit GPS istasyonları dediğimiz noktalarımız var. 50-55 kilometre aralıklarla kurulan, 24 saat uyduda görüntü alan, gece-gündüz GPS aleti tutularak, santimetre hassasiyetiyle konum belirleyen bir sistem" açıklamalarına yer verdi. 

Deprem bölgesindeki 11 ilde ortofoto haritaları devrede: Sınırları değişen mülkiyetlerin yeri belirleniyor! 

Bu sistemde deprem bölgesindeki noktaların etkilendiğini dile getiren Adlı, depremin ikinci günü müdahale ederek o kaymaları sistemle tanıtarak, mevcut durumu iyileştirdiklerini aktardı.

"Bu haritalarda oradan aldığımız koordinatları güncel koordinata dönüştürerek hizmete sunduk. Talepler geldikçe, istenilen yerlerde harita üretiliyor ve kurumlara sunuyoruz" ifadelerine yer veren Adlı, hangi mülkiyette, nerede ne derece kayma olduğunun haritalarda belli olduğuna dikkat çetki. 

Açıklamasında "11 ilin tamamında bu kaymalara yönelik mülkiyet verilerindeki değişimlerin giderilmesiyle ilgili çalışmalara başladık. Artçılar devam ettiğinden köklü bir çalışmayı henüz başlatamadık" diyen Adlı, en kısa sürede deprem bölgesinin tamamının fotometrik haritalarını üreterek, bilgileri çakıştırıp yeni veriler için yoğun çalışma yapacaklarını da belirtti. 


Geri Dön