Kent Haberleri

Deprem destekleri başvuru detayları belli oldu: O süreye dikkat!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 10 şehirde yapılacak destek ödemelerinin detayları belli oldu. Bu kapsamda afetzede hak sahipliği başvurusu e-Devlet üzerinden ya da mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilecek. Talep içinse 60 günlük süre verildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı yaraların sarılması için toplam 100 milyar TL kaynak ayırdı, AFAD'a 1 milyar TL ilave bütçe sağlanırken destek ödemeleri hızlıca devreye alınmaya başladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin mağduriyetlerin giderilmesi, depremzedelerin her türlü ihtiyacının hızlı bir şekilde karşılanması için seferberlik ilan edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı yaraların sarılması için toplam 100 milyar TL kaynak ayırdı, AFAD'a 1 milyar TL ilave bütçe sağlanırken destek ödemeleri hızlıca devreye alınmaya başladı. İlk adımda evleri yıkılan veya ağır hasar görenlere 10 bin TL acil destek, 15 bin TL taşınma yardımı gerçekleştirilecek. Kira, taşınma desteğinde şehir şartı olmayacak, çadırda kalana da kira bedeli ödenecek.

Konteyner kentler dışında kalacak konut sahiplerine 5 bin, kiracı olanlara da 2 bin lira kira yardımı yapılacak. Kira desteği bir sene sürecek. Çadırlarda kalmak istemeyen vatandaşların kira ücreti ödenecek. Kira ve taşınma destekleri başka iller de geçerli olacak. Deprem bölgesinden ayrılmak isteyenler için kolaylık sağlanırken, havayolları ücretsiz uçuşlarla depremzedeleri taşımaya devam ediyor.

İşte detaylar...
 

BORÇLAR ÖTELENDİ

Deprem bölgesindeki kişilerin kredi kartı limitlerinin artırılması, asgari borçların ve kredi vadelerinin ötelenmesi dâhil pek çok ilave tedbir de devreye alındı. Kart borçlarının ertelendiği süre boyunca asgari tutar da dâhil bankalar alacakları talep etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilecek. Aylık ya da yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limiti 2 bin TL’den 5 bin TL’ye çıkarıldı.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Afetzede hak sahipliği başvurusu e-Devlet üzerinden ya da mahalle, köy muhtarlıkları üzerinden yapılabilecek. Ev, iş yeri ve ahırları ağır-yıkık ve orta derecede hasar gören mülk sahipleri afetten önce ve afet tarihinde mülkiyeti ebeveynine ait hasarlı ikinci ve üçüncü evde oturanlar, iştirak ve müşterek maliki oldukları ev, işyeri hasar görenler, evleri istimlak edilen aileler hak sahipleri listesinde yer alıyor.
Deprem sebebiyle teknik ekiplerce konutun yıkıldığı, acil yıkılacak durumda bulunduğu ya da ağır hasar gördüğü kesin hasar raporuyla tespit edilen geçici barınma talepleri Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na ait başvuru çadırlarında da alınıyor. Mülki amirin ya da görevlendireceği memurun başkanlığında oluşturulan mahalli hak sahipliği inceleme komisyonları çalışmalarını hızlıca tamamlayacak.

60 GÜNLÜK SÜRE VAR

Talep için 60 gün süre bulunuyor. Kendi imkânlarıyla ya da tahliye noktasında tahsis edilen araçlarla afet bölgesinden ayrılanların gittikleri şehirlerde barınma sıkıntısı çekmemesi için 10 ilde belirlenen tahliye noktalarına bildirim yapması gerekiyor. Gidecekleri şehirlerde valiliklerce oluşturulan komisyonlarca ihtiyaçlar karşılanıyor.

TAHLİYE ALANINA BAŞVURUN

Deprem bölgesinden tahliye noktalarına başvurmadan kendi olanaklarıyla ayrılan afetzedelerin gittikleri illerde sıkıntı yaşamaması için 10 şehirde belirlenen tahliye noktalarına bildirim yapması gerekiyor. Tahliye noktalarında insanların illerin barınma kapasitesi dikkate alınarak yönlendirmeler yapılıyor, gidecekleri şehirlerde valiler tarafından oluşturulan komisyonlarca barınma ihtiyaçları karşılanıyor. 

İŞKUR bunu yapanlara her gün para verecek! Bunu yapanın cebinden parası eksik olmayacak!

Çiftçiler dikkat! Bunu yapmazsanız bu yıl işiniz çok zor olacak!

Altını olanlar dikkat! Altın fiyatları için her dediği çıkan ünlü ekonomistten korkutan açıklama!