04 / 05 / 2024

Deprem ekonomik olarakta vurdu! Maliyet hesaplaması 50 milyar doları geçti

Deprem ekonomik olarakta vurdu! Maliyet hesaplaması 50 milyar doları geçti

Yaşanan büyük depremlerin ardından bölgeye can suyu olmaya devam edilirken bir taraftan da depremlerin Türkiye'ye ekonomik masrafı da hesaplanıyor.



Deprem maliyeti, bir depremin neden olduğu maddi ve insan kayıplarının toplam maliyetidir. Deprem maliyeti, doğrudan hasar ve kayıpların yanı sıra dolaylı etkileri de içerir. Doğrudan hasar, binaların, yolların, köprülerin ve diğer altyapıların zarar görmesi, yıkılması ve onarılması için harcanan maliyeti ifade eder. Dolaylı etkiler arasında,  iş kaybı, kaybedilen üretkenlik, hasar gören malların değeri ve insan hayatının kaybedilmesinden kaynaklanan sosyal maliyetler yer alır.

Deprem maliyeti, depremin büyüklüğüne, yerel altyapının dayanıklılığına ve toplumun hazırlıklılığına bağlı olarak değişebilir. Deprem maliyetinin hesaplanması, hasarın tespiti,  tamir ve restorasyon maliyetleri, kaybedilen üretkenlik ve iş kaybı, hasar gören malların maliyeti, insan hayatının kaybından kaynaklanan sosyal maliyetler gibi faktörleri içerir.

Deprem ekonomik olarakta vurdu! Maliyet hesaplaması 50 milyar doları geçti

EK BÜTÇE GEREKECEK

Analize göre Türkiye, mayıs-haziran zamanları olarak ön görülen  ve henüz yeni bir kararın açıklanmadığı seçime elzelenin tesiri ile yaklaşık yüzde 45 enflasyonla girmeye hazırlanıyor. JP Morgan da sene bitimi enflasyon tahminini yüzde 43'ten yüzde 45'e revize olmuştu. Zelzele ayrıca Türkiye genelinde elektrik sarfiyatının ilk gün yüzde 11, ilk hafta yüzde 7 düşmesine sebep olmuş ve ilk hafta kredi kartı harcamaları da yüzde 20'ye yakın düşmüştü. Zelzelenin büyümeyi 1-2 puan gerileteceği de genel beklenti haline gelirken, ekonomistlerin zelzele evveli  yüzde 3 seviyesindeki bütçe açığı tahminleri deprem sonrası yüzde 5'e doğru büyüdü. Reuters'a 
bilgi veren bir hükümet yetkilisi ise “Mevcut bütçe ile senenin tamamlanması kolay görünmüyor. Bir ilave bütçe ihtiyacı doğacak” ifadelerini kullandı.

 


Geri Dön