09 / 05 / 2024

Deprem endişesi harekete geçirdi! Satın alınan evin satışı iptal edilir mi?

Deprem endişesi harekete geçirdi! Satın alınan evin satışı iptal edilir mi?

Depremin ardından vatandaşlar oturdukları dairenin depreme dayanıksız olduğunu düşünerek daha güvenli dairelere geçiş yapıyor. Uzmanların deprem uyarıları peş peşe gelirken, ev sahipleri de satın alınmış ya da kiralanmış konutta fesih hakkı olur mu, satın alınan evin satışı ya da tapusu iptal edilir



TÜKETİCİLER İPTAL ETMEK İSTİYOR

Deprem öncesinde yeni ev kiralayan ya da ev satın almış olan kişilerin deprem odaklı olmadığına dikkat çeken Aşa, "Şu an deprem sonrası yeni kapora verilmiş ya da yeni satın alınmış evlerle ilgili insanlar bu süreci uzatmak istiyor ve satın alınmış evlerle ilgili yeniden düşünmek istiyor" diye konuştu.

'TAPU İPTAL EDİLMEZ'

Yeni ev almış ve henüz oturmaya başlamamış kişiler aldıkları evin deprem riski taşıdığını düşünmeye başladıkları noktada, satışı iptal ederek paralarını geri almak istiyor. Nizameddin Aşa konu ile ilgili şunları söyledi:

"Yani şöyle diyeyim; kapora ödemiş veya almaya talip olmuş kişiler vazgeçmiş olabilir. Satılmış bir mülkün; eğer çok bariz bir şekilde deprem riski olan bir bina değil ise veya bununla ilgili bir tespit yapılıp da dosyasında mevcut değil ise o tapu iptali çok mümkün değil."

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Aşa, satın alınan konutun depreme dayanıklı olmadığının resmi olarak belli olması hainde satışın iptalinin söz konusu olacağını açıklayarak, "Satılmış bir mülkün çok bariz bir şekilde deprem riski yok ise ya da bununla ilgili bir tespit yapılmış ve dosyası mevcut değil ise tapu iptali çok mümkün değil. Ama ben evi size satmışım ancak belediye kayıtlarına henüz intikal etmemiş olabilir ama belediyede riskli yapı kaydı var. Bu tapuya da işleniyor ama bazen olmaya da biliyor. Böyle bir satış söz konusu ise; o satış iptal olur. Satan kişi de yargılanabilir. Bu tür durumlar emlakçı arkadaşların başına gelebiliyor. Biz eğitimlerde şunu diyoruz, 'olayı tamamen anlatın, bütün eksiğini fazlasını müşteri bilsin ve bunu bir tutanak ile kişiye bildirdiğinizi ifade edin.' Bunun dışında sizin sorumlu olma ihtimaliniz büyük" diye konuştu.


Geri Dön