28 / 04 / 2024

Deprem gerçeği unutuldu! İBB’ye yapılan 122 bin başvuru 6 ay sonra sıfıra düştü!

Deprem gerçeği unutuldu! İBB’ye yapılan 122 bin başvuru 6 ay sonra sıfıra düştü!

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerden sonra İstanbullular büyük korku yaşamış, olası Marmara depremi için de harekete geçmişti. Verilen detaylara göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz hızlı tarama testlerine günde yapılan 122 bin başvuru 6 ay sonra sıfıra düştü...



Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerden sonra ülkemizin pek çok kentinde bina dayanıklılık testi taleplerinde rekorlar kırılmıştı. 

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, “Evim olası depremde yıkılır mı?”, “Oturduğum bina sağlam mı?” sorularına cevap arayanlar, “Deprem Dayanıklılık Testi” yapan belediyeler, lisanslı mühendislik firmaları ve ilgili üniversitelere koştu. Ancak yaşanan felaketin üzerinden geçen altı ay, deprem gerçeğini de unutturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak gerçekleştirilen bina dayanıklılık testine ve özel kurumların gerçekleştirdiği bina dayanıklılık testlerine talep neredeyse yok denecek kadar azaldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, Milliyet’e konu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce yaptığı açıklamada asrın felaketi olarak belirtilen depremlerden hemen sonra günde 22 bini aştıkları günler olduğunu söyleyerek, "Nisan 2023 itibarıyla söz konusu bu sayı geriliyor. Mayıs'ta da deprem öncesindeki duruma dönüyoruz. Vatandaşlarımızı şu an ‘Evimizi inceleyin’ anlamında herhangi bir talepte bulunmuyor. Daha önceden bunu talep eden vatandaşlar da vazgeçtiğini belirtiyor.

Bunların sayısı da oldukça arttı. Bu yıl biz, 160 bine yakın başvuru almışız. 2022'de toplam 1.000 başvuru bile yapılmamış. Yine söz konusu rakamlara göre,2023'ün  Ocak ayında 71, Şubat ayında 122 bin 58, Mart ayında 28 bin 430, Nisan ayında 2 bin 547, Mayıs ayında 1.333’e düştü. Haziran ayında ve Temmuz ayında artık üç haneli rakamlara iniyor. Yapılan başvuru sayısında çok hızlı bir azalma var” dedi.

 Deprem gerçeği unutuldu! İBB’ye yapılan 122 bin başvuru 6 ay sonra sıfıra düştü!


DÖNÜŞÜM TALEPLERİNDE DE AZALMA

Yaptığı açıklamada vatandaşların ilgisinin ve talebinin azaldığına değinen 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, KİPTAŞ’la beraber yürütülen “İstanbul Yenileniyor” projesi için başvuru yapanların sayısında da azalma yaşandığını dile getirdi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, “Depremden hemen sonra Şubat ve Mart'ta konutlarımız küçülsün ama bu riskli binalarda oturmayalım’ diyen megakentlilerin şu an önemli bir kısmı yine bir metrekarenin hesabını yapar duruma geldi. ‘Mal canın yongası’ olmuş. Bu nedenle de depremin sıcaklığıyla ‘Yeri gelirse elimde avucumda bir şey varsa dönüşüme harcayayım, yeri gelirse konutumun metrekaresini küçülteyim’ diyen vatandaşlar bundan vazgeçti. Bunda ekonomik durumlar da oldukça etkili oldu. İnşaat maliyetleri yükseldi. 500 bine evini dönüştürecekken bu rakamlar adeta üçe katlandı. Faiz ve kira desteği ile devletin de destek vermesi gerekli. Ayrıca bu enflasyonist ortamda bankaların kredileri için de uygun bazı koşulların oluşması lazım. Dönüşen bina sayısı da oldukça az. Depremin sıcaklığını unuttuk ve yeniden normal yaşamaya devam ediyoruz.”  edi.

BAŞVURU SIFIRA İNDİ

Yine paylaşılan bilgilere göre konutlarının depreme dayanıklılığını öğrenmek amacıyla gerçekleştirilen başvuruların bugünlerde sıfıra kadar indiğine değinen Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya da bazı önemli açıklamalar yaptı.

Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya depremin ilk zamanlarına göre şu an başvuruların bittiğini söylerek, ilk günlerde yoğun bir talep olduğunu kaydetti.

Bina ve site başvurularında ciddi düşüş olduğunu kaydeden Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, site ve binalarda yapılabilmesi için çoğunluğun sağlanması gerektiğini ve riskli çıktığı zaman binayı terk etmeniz gerektiğini söyledi. Yüksek kiralara da değinen Çatalkaya, "İşin maliyeti, eflasyonun değerleri işin içine girince insanlar ne binalarını dönüştürebiliyor ne de sağlam başka bir binaya taşınabiliyor.” dedi.

SON DAKİKA! Yine deprem oldu!

Depremzede esnafa 4,1 milyar TL'lik kredi kullandırıldı!

Türkiye İş Bankası’ndan depremzedelere 109 milyon dolarlık kredi desteği!


Geri Dön