22 / 11 / 2024
fuzul

Deprem için riskli yerler tek tek açıklandı: Marmara, Ölüdeniz, Yedisu... Kumburgaz fayı da 7 şiddetinde kırılabilir!

Deprem için riskli yerler tek tek açıklandı: Marmara, Ölüdeniz, Yedisu... Kumburgaz fayı da 7 şiddetinde kırılabilir!

Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Doç. Dr. Bülent Özmen, deprem haritasıyla ilgili bilgi vererek, deprem riskli olan yerleri tek tek sıraladı. İşte ayrıntılar...




6 Şubat tarihli Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardıondan 50 binden fazla insan hayatını kaybederken, binlerce bina da yıkıldı. Söz konusu depremden 11 şehir etkiledi. Deprem bölgesinde artçı depremler devam ederken, Türkiye'nin farklı bölgelerinde de yaşanan depremler tedirginlik yaratıyor. 

Deprem risk haritaları, tarihsel veriler ve kaydedilmiş depremler ile bilinen faylardan yola çıkılarak hazırlanıyor. Fakat bu verilerin eksik ya da yetersiz kaldığı durumlarda, deprem tehlike haritalarından yola çıkılarak hazırlanan deprem yönetmelikleri de yeteriz olabiliyor. 

Bu şekilde gerekenden daha zayıf olmasına rağmen, aslında yönetmeliklere uygun binalar yapılmış oluyor. 

Deprem için riskli yerler tek tek açıklandı: Marmara, Ölüdeniz, Yedisu... Kumburgaz fayı da 7 şiddetinde kırılabilir!

Milliyet Gazetesi'nden Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre; son zamanlarda en çok merak edilen konular arasında 'Özellikle Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra yeniden gündeme gelen deprem açısından yüksek tehlikeli bölgeler haritada nasıl gösteriliyor? Binanız hangi yönetmeliğe göre inşa edildi, güncel haritada ve yönetmeliğe uygun olmayan yapıların deprem anında davranışı ne olacak?' gibi sorular yer alıyor. 

Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, konu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. 

Türkiye diri fay haritasına bakıldığında, deprem tehlike haritasında birçok alan ‘yüksek risk’ ifade eden kırmızı ile gösteriliyor. İlki 1945 yılında hazırlanan ‘Türkiye Deprem Risk Haritası’ toplamda 6 kez değişti ve her değişimde de riskli bölgeler güncellendi. 

Deprem için riskli yerler tek tek açıklandı: Marmara, Ölüdeniz, Yedisu... Kumburgaz fayı da 7 şiddetinde kırılabilir!

Doç. Dr. Bülent Özmen ilk deprem tehlike haritasına ilişkin "Türkiye’nin ilk resmi deprem bölgeleri haritası 1945 yılında Bayındırlık ve İskân Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eldeki mevcut bilgi ve verilerden yararlanarak hazırlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Süleyman Pampal da 1939 yılında Erzincan’ı yerle bir eden ve 40 bine yakın kişinin yaşamını yitirmesine neden olan depremle başlayan ‘Deprem Tehlike Haritası’ çalışmalarını anlattı. 1935'te  Atatürk’ün talimatıyla kurulan MTA’nın devreye girmesiyle jeoloji ve diri fay haritaları yapıldığını dile getiren Süleyman Pampal, haritanın 1947'de, 1963'te, 1972'de, 1996'da ve 2018'de yenilendiğini belirtti. Pampal, deprem yönetmelikleri ve haritalarının özellikle büyük depremlerin ardından güncellendiğine dikkat çekti. 

Uzmanlar deprem tehlike haritasında yalnızca fayların etkili olmadığına ve faya uzak noktaların da olası bir depremde yüksek yıkım riskine sahip olabileceğine vurgu yapıyor. 

Deprem için riskli yerler tek tek açıklandı: Marmara, Ölüdeniz, Yedisu... Kumburgaz fayı da 7 şiddetinde kırılabilir!

HARİTADA TEKLİKE NERELERDE? 

Prof. Dr. Süleyman Pampal 78 sene oyunca haritaların hangi bölgeleri tehlikeli gösterdiğini değerlendirdi. Prof. Dr. Pampal Doğu Anadolu Fayı'na ilişkin de çarpıcı detayları paylaştı.

Prof. Dr. Pampal, konuya ilişkin açıklamasında "1945 haritasına bakıldığında tehlikeli bölgeler çok az Türkiye’nin yüzde 80’i deprem olmayacak alan şeklinde gözüküyor. Yalnızca fayla risk belirlenmez, eski depremler, tarihsel kayıtlar, güncel sarsıntılar da riski belirler. 1947 ve 1963 yıllarındaki haritalar, İç Anadolu’nun bulunduğu yer ve Doğu Anadolu fayı beyaz renkli yani risksiz şeklinde gösteriyor. Yalnızca Kuzey Anadolu Fayı (KAF), Ege’nin bir kısmı ve Hatay yüksek riskli yani kırmızı gözüküyor" diye konuştu. 

1972 yılında ise Hatay’dan Karlıova’ya kadar kızarmış biraz daha riskli bölgelerin artmış olduğunu dile getiren Pampal, "Batı Anadolu, İç Anadolu, Denizli’den Afyon’a doğru olan nokta da kızarmış durumda. 1996 yılında daha çok bölge riskli deprem bölgesi şeklinde gösteriliyor. Yalnızca Konya-Aksaray-Mersin’e doğru tehlikesiz bir bölge görülüyor. Son harita ise tehlikenin düşük gösterildiği ile ilgili uyarı yaptık" açıklamasında bulundu. 

Deprem için riskli yerler tek tek açıklandı: Marmara, Ölüdeniz, Yedisu... Kumburgaz fayı da 7 şiddetinde kırılabilir!

RİSK NERDE ARTTI, NERELERDE DEPREM BEKLENMELİ? 

Prof. Dr. Pampal ve Doç. Dr. Özmen güncel durumda Türkiye’deki riskli bölgeler ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Doç. Dr. Bülent Özmen, söz konusu açıklamasında "Yeni haritayla en radikal değişim Kırşehir ilinde meydana gelmiştir. 1996 resmi deprem bölgeleri haritasında birinci derece deprem bölgesi içinde gösterilen ve en tehlikeli illerden biri olarak gösterilen Kırşehir, yeni haritanın yürürlüğe girmesiyle deprem tehlikesi açısından en tehlikesiz şehirlerden biri olmuştur. Bu şehirlerin yanı sıra Çanakkale, Muğla, Adana, Antalya, Eskişehir, Malatya gibi birçok yerin deprem riskinin azaldığı görülüyor. Yeni haritanın yürürlüğe alınmasıyla rabzon, Rize, Elazığ, Erzurum, Aksaray gibi illerinde deprem tehlikesi artmıştır" bilgilerini paylaştı. 

Prof. Dr. Süleyman Pampal da Maraş civarında Ekinözü Nurhak arasında olan Sürgü fayının 400 sene kadar bir süre kırılmayacağının altını çizdi. Açıklamasında "Fakat bu fayın güneyi, Hatay’dan başlayıp güneye doğru Suriye-Lübnan-Akabe Körfezi’ne kadar devam eden kırılması mümkün Ölüdeniz fayı bulunuyor ki çok beklemeyip, kırılabilir. Kuzeye doğru Çelikhan’a kadar yaklaşık 350-400 km kırıldı. Nurhak’ın doğusundan Adıyaman’a doğru kırıldı ancak kuzeyinde kırılmamış yerler bulunuyor" ifadelerine yer veren Pampal, Erzincan-Karlıova arası Yedisu'nun, sismik boşluk süresinde olduğunuburaların da kırılabileceğini, Bolu hariç Erzincan-Marmara arasında büyük deprem beklenmeyeceğini belirtti. 

Pampal, 1894 yılında kırılan adalar fayının yani Marmara’nın güneyi Çınarcık çukuru Çanakkale’ye doğru, buraların kırılabileceğine dikkat çekti ve "1766’da kırılan İstanbul’u yıkan Kumburgaz fayı 7 civarı deprem üretebilir. Tekrarlanma süresi 250 şeklinde kabul göörüyor. Bu süre bitmek üzere, dolmadan da kırılabilir, dolduktan sonra da kırılabilir ancak yakın gelecekte tehlike arz eden yerler arasında" açıklamasında bulundu. 

ÖTV'siz araç almak isteyenler dikkat! Limit değişti! İşte ÖTV'siz araç alımlarında 2024 üst limiti!

Google dövizi tekrar düşürdü! Arama yapanlar şaştı kaldı! Dolar 24, euro 25 TL! Neler oluyor?

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı Ocak 2024 zammında son dakika! Emekliler yüzde kaç zam alacak? 

Erken emekli olmak isteyenlere flaş haber: Hem yaş, hem prim düşüyor! 10 sene sigorta yeterli! Şimdi bakın! 

 


Geri Dön