14 / 05 / 2024

Deprem, konut piyasasını nasıl etkiledi? 

Deprem, konut piyasasını nasıl etkiledi? 

Yıkılan, hasar gören konutlar ve sağlam yapılara olan taleple deprem bölgesinde konut stokları hızla eridi, bununla birlikte fiyatlar da yükseldi. 11 şejirde ortalama fiyat artışı yüzde 33’e, kira artışı yüzde 56’ya kadar çıktı.



KİRA VE FİYATLAR

Endeksa tarafından açıklanan verilere göre depremden önce ocak ayında deprem kentlerinde satılık konut fiyatları yüzde 9, kiralar yüzde 5 artış gösterdi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Şubat'ta eğer deprem olmasaydı fiyat artışı yüzde 8, kira artışı da yüzde 4 öngörülmüştü. Fakat deprem felaketi sonrasında Ocak ayı başından deprem gününe kadar olan dönemle, sonrasında 22 Şubat 2023 tarihine kadar olan dönemin karşılaştırıldığı çalışma sonucunda, depremin etkilediği şehirlerde satılık konut fiyatlarının ortalama yüzde 14, konut kiralarının ise ortalama yüzde 17 artış gösterdiği belirtildi.

Deprem, konut piyasasını nasıl etkiledi? 

- Şehir şehir satış fiyatlarına bakıldığında en yüksek artışın Malatya’da olduğu görülüyor. Ayrıca Malatya'da şubat ayı için beklenti yüzde 9’luk fiyat artışı olsa da, asrın felaketi olarak belirtilen depremle bu oran yüzde 33’ü buldu. Malatya’yı yüzde 20 ile Elazığ, yüzde 18 ile Kahramanmaraş, yüzde 16 ile Hatay ve  Adana  izledi.

- Kiralarda ise artış daha yüksek. Hatay’da şubat ayı beklentisi yüzde 6 olsa da deprem sonrası artış yüzde 56 olarak hesaplandı. Hatay’ı yüzde 41 ile Malatya, yüzde 33 ile Adıyaman, yüzde 30 ile Maraş takip etti.

ELDE KONUT KALMADI

Ayrıca 11 şehirde hem kiralık hem de satılık konut stokları da hızla eridi. Depremin etkilediği şehirlerde satılmayı bekleyen konut stoku ortalama yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi de ortalama yüzde 59 oranında düştü.

Yine verilen detaylara göre, satılık konut stokunun en fazla azaldığı şehir yüzde 93 ile Malatya oldu. Malatya’yı yüzde 92 ile Adıyaman, yüzde 89 ile Maraş, yüzde 85 ile Hatay, yüzde 66 ile Osmaniye izledi.

Kiralık konutlarda en fazla stok düşüşü yüzde 96 ile Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta görüldü. Verilen detaylara göre, Malatya’da yüzde 95, Hatay’da yüzde 93, Osmaniye’de yüzde 80 oranında gerileme ölçüldü.


Geri Dön