27 / 04 / 2024

Deprem sonrası çelik yapılara ilgi arttı!

Deprem sonrası çelik yapılara ilgi arttı!

Gelişmiş ülkelerde birincil tercih olan ve geniş kullanım alanlarına sahip çelik yapılar depremden sonra Türkiye’de de oldukça rağbet görmeye başladı. 



Modern şehirleşme noktasında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alan Japonya, Amerika, Avustralya, İngiltere gibi ülkelerde yoğun şekilde tercih edilen ve çok sayıda kamu binasında kullanılan çelik yapılar artık Türkiye’de de yaygınlaşmaya ve talep görmeye başladı.

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada son dönemlerde meydana gelen depremlerin yapı güvenliğine yönelik bilinci arttırdığını ve hükümetin de deprem bölgesindeki tek katlı kalıcı konutlarda hafif çeliği, okul, hastane, öğrenci yurdu gibi kamusal binalarda hafif ve yapısal çeliğin beraber kullanıldığı hibrit sistemi tercih etmesinin bu bilince katkı sağladığını kaydeden Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner; çelik yapıların Türkiye’nin geleceğinde kaçınılmaz bir rol oynadığını söyledi.

Deprem sonrası çelik yapılara ilgi arttı!

ORHAN GÜNER; “ÜLKELERİN GELİŞMİŞLİK SEVİYELERİ ÇELİK YAPI SİSTEMLERİNİN KULLANIMIYLA PARALEL”

Yine paylaşılan bilgilere göre Vefa Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Güner; “Dünyada çelik yapı sistemlerinin kullanımının ülkelerin gelişmişlik oranlarıyla paralel şekilde olarak arttığını görüyoruz. Söz konusu bu yapı sistemi farkındalık düzeyi yüksek toplumlarda daha çok tercih ediliyor. Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Amerika, İngiltere, Kanada ve Fransa bu yapı sistemini tercih eden en önemli ülkelerin başında geliyor. Japonya’da çelik yapı kullanımı yüzde 80’lerde, Yeni Zelanda’da yüzde 70’lerde, Amerika ve Avrupa’da yüzde 40’larda. Türkiye’de ise çelik yapı kullanım oranı yüzde 5 civarında.

ORHAN GÜNER; “20 SENEDE DÜNYANIN EN BÜYÜK 7. ÇELİK ÜRETİCİSİ OLDUK” 

Orhan Güner açıklamasında “Dünyada çelik kullanım oranları 1994 yılından bugüne kadar 4 kat arttı. Önümüzdeki senelerde de artacağı, yapılan analizlerde görülüyor. Dünya Çelik Birliği (WSA) rakamlarına göre Türkiye’de çelik tüketimi 2020'de 29,5 milyon ton seviyesine yükselmiş ve 2000'de dünyanın 17. çelik üreticisiyken 2020'de dünyada 7., Avrupa’da ise 1. oldu.” dedi. 

Deprem sonrası çelik yapılara ilgi arttı!

“BİREYSEL KONUTTA ÇELİK BİLİNCİNİN ARTMASINI TOKİ’NİN 50 BİNE YAKIN ÇELİK KÖY EVİ PROJESİ SAĞLADI”

Orhan Güner yaptığı açıklamada “Hafif çelik yapılar dünyada 1948'den beri hem konut hem de endüstriyel alanlarda tercih ediliyor. Ülkemizde de 2000'de ilk hafif çelik binayı biz yaptık. Çelik yapı sistemi ağırlıklı şekilde sanayi ve endüstriyel alanlarda tercih edilmekle beraber son senelerde kamu nezdinde hastane ve toplu konut olarak da kullanılmaya başlandı. 2020 yılı Elazığ ve Malatya depremleri sonrasında oluşturulmuş olan şartname sonrası çelik yapılar ülke gündemine girdi. İlk etapta Toplu Konut İdaresi Başkanlığı talebiyle Türkiye’nin farklı şehirlerde 50 bine yakın çelik köy evi yapıldı. 6 Şubat depremi sonrası hafif çelik yapı sistemi hızı ve dayanıklılığı ile daha fazla gündeme giren bir konu oldu. Gerek deprem bölgesi gerek diğer deprem riski olan bölgelerde çelik yapı ile kentlerin inşası üzerine çalışmalar devam ediyor. Şu anda, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı  TOKİ  iş birliğiyle bu çalışmalara farklı illerde sürüyor.”

Yaptığı açıklamada çelik yapının bireysel ve toplu konutlarda daha fazla tercih edilmesi gerektiğine değinen Orhan Güner, “Ülkemiz bu sistemin teknolojisine sahip, hızlı bir şekilde dönüşmesi gereken binlerce bina bulunuyor. Türkiye'de çelik yapı kullanımı toplam yapı stoğumuzun yüzde 5’i kadar. Bunların da büyük çoğunluğunu da endüstriyel yapılar oluşturuyor. Kamu ve bireysel konut nezdinde kullanımı yok denecek kadar az.” dedi.

 

TOKİ'den bu ile 124 konutluk yeni proje geliyor!

Depremin yaralarını sarmak için sağlanan dış finansman 2,4 milyar dolara ulaştı!

Adıyaman'da Yerinde Dönüşüm Projesi'ne başvuru sayısı 20 bini geçti!


Geri Dön