02 / 05 / 2024

Deprem sonrası prefabrik yapılarda flaş gelişme! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Deprem sonrası prefabrik yapılarda flaş gelişme! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Cumhurbaşkanlığı'nın 14 Şubat tarihinde yayımlanan mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının tespitiyle ilgili kararı kapsamında konteyner ve prefabrik yapı teslimlerinde yüzde 1 KDV oranı uygulamasında genişletilmeye gidildi.



Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, konteyner ve prefabrik yapı teslimlerinde montaj ve kurulum da dahil olmak üzere KDV oranının 2023 yılı sonuna kadar yüzde 1 oranında uygulanması hüküm altına alındı.

Cumhurbaşkanlığı'nın 14 Şubat tarihinde yayımlanan kararında, prefabrik yapı ile konteynerlerin, OHAL ilan edilen kentlerde kullanılmak üzere 31 Aralık tarihine kadar depremzedler ile KDV Kanununun 17’nci maddesinin birinci fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara tesliminde yüzde 1 oranında KDV uygulanması öngörülmüştü.

Deprem sonrası prefabrik yapılarda flaş gelişme! Resmi Gazete’de yayımlandı!

PREFABRİK YAPILARA YOĞUN TALEP

Öte yandan, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremlerin ardından insanlar yaşadığı konutun güvenli olup olmadığını araştırmaya başladı. Özellikle büyükşehirlerde, yüksek katlı binalarda oturan insanlar büyük tedirginlik yaşıyor. Kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki yükseliş ise insanların yaşadıkları evler depreme dayanıksız olsa da, evlerini değiştirmesini engelliyor. Bu durumda olan insanlar farklı alternatifler üzerinde duruyor. Afet durumunda zarar görme riskini düşürdüğü için tercih edilen prefabrik evlerle ilgili detaylar araştırılıyor. Hazır olarak panel duvarlardan oluşan, çatı kolonlarından, su tesisatına kadar fabrikada üretilip sahada yalnızca montajı yapılan prefabrik yapılar, uzun imalat sürelerini kısaltıyor ve aynı zamanda işçilik maliyetini de düşürüyor. 

İşte detaylar...


Geri Dön