28 / 04 / 2024

Depremde 60 kişinin hayatını kaybettiği Yoldaş Apartmanı ruhsatsız ve projesiz inşa edilmiş!

Depremde 60 kişinin hayatını kaybettiği Yoldaş Apartmanı ruhsatsız ve projesiz inşa edilmiş!

Diyarbakır'da, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılması sonucu 60 kişinin hayatını kaybettiği Yoldaş Apartmanı'na ilişkin kapsamlı bir bilirkişi raporu hazırlandı. İşte detaylar...



Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının, Diyarbakır'da asrın felaketi olarak belirtilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalardaki kusurların tespitine ilişkin olarak başlattığı soruşturma, "Deprem Soruşturma Bürosu"nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve 3 savcı tarafından sürdürülüyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü tarafından oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu söz konusu raporun dışında savcılığın kapsamlı bir rapor için talebi üzerine  İzmir  Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından görevlendirilerek şehre gelen 6 kişilik bilirkişi heyeti, Diyarbakır merkez Bağlar ilçesindeki Yoldaş Apartmanı'na ilişkin incelemelerini tamamladı.

Paylaşılan detaylara göre, asrın felaketi olarak nitelendirilen söz konusu deprem sonrası alanda yapılan çalışmalar, yapıdan alınmış olan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu yapının arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesi sonucu hazırlanmış olan kapsamlı raporlar da söz konusu soruşturma dosyasına eklendi.

Depremde 60 kişinin hayatını kaybettiği Yoldaş Apartmanı ruhsatsız ve projesiz inşa edilmiş!

Yoldaş Apartmanı Ruhsatsız ve projesiz inşa edilmiş

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat 2023 tarihindeki depremlerde çökmesi sonucu 60 kişinin yaşamını yitirdiği 1994'te inşa edilen Yoldaş Apartmanı ile ilgili hazırlanan raporda, söz konusu yapının "belediye arşiv dosyası"nın bulunmadığı, bu nedenle de yapı ruhsatının ve ruhsat ekinde olması gereken mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin mevcut olmadığı kaydedildi.

Aktarılan bilgilere göre, söz konusu binanın 1975 deprem yönetmeliğinde tanımlanmış olan en düşük beton sınıfı dikkate alındığında dahi beton karot numunelerinin söz konusu sınıfı sağlamadığı, betonarme imalatlarının TS500 ile 1975 deprem yönetmeliğindeki konstrüktif koşullara uygun şekilde yapılmadığı, bodrum katında kolon kesmeye yönelik bulguya rastlanılmadığı kaydedilen raporda, binanın yapı kullanım izin belgesinin olmadığı da bildirildi.

Hazırlanan raporun sonuç kısmında şu ifadelere yer verildi:

"Diyarbakır'daki Yoldaş Apartmanı'nın ruhsatsız ve projesiz olarak yapılması malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, söz konusu yapının denetimsiz şekilde inşa edilmiş olması sebebiyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Söz konusu yapının projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz yapılması sebebiyle inşaata izin veren arsa sahibi ve inşaatı yapan bina müteahhidinin, yapının projesiz, ruhsatsız ve denetimsiz şekilde inşa edilmesine müsaade eden gerekli yasal işlemleri yapmayan ilgili belediye ve varsa diğer kurum yetkililerinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır."

Depreme karşı mücadele: 6,5 milyon konut dönüşümü başlıyor!

İstanbul depremi felaketi yaklaşıyor! Uzmanlardan silivri ile gölcük arasında 7'nin üzerinde dehşet veren uyarı!,

SONDAKİKA! Az önce deprem mi oldu? En son ne zaman, nerede deprem oldu? 7 Ağustos 2023 son dakika deprem!


Geri Dön