08 / 05 / 2024

Depremde hasarı azaltmak için evlerimizde dekorasyon yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Depremde hasarı azaltmak için evlerimizde dekorasyon yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

Deprem felaketlerinde binalar yıkılmasa bile eşyaların hareketi veya bulunduğu yer nedeniyle ölüm veya yaralanmalar meydana gelebiliyor. Peki, böyle bir sonuçla karşılaşmamak için eşyalarımızı nasıl yerleştirmeliyiz?



Son yaşadığımız deprem felaketinde binlerce insan enkaz altında kalarak can verirken bir çoğu da binası yıkılmadığı halde eşyaların altında kalarak vefat etti ya da ciddi şekilde yaralandı. Peki eşyalar deprem riskine karşı nasıl yerleştirilmeli ?

Bu konuda açıklama yapan Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Gafur Yılmaz, deprem politikalarının daha güvenli şekilde yürütülmesini, vatandaşlarımızın da evlerini düzenlerken dikkatli olmalarını belirterek şunları söyledi:

“Yaşam alanlarımızı deprem riskini öne alarak düzenlemeliyiz. Ev dekorasyonunda mobilyaların tarzı, kumaşının dokusu, rengi, boyutları gibi birçok konuya bakılır. Yaşadığımız alanda güvenli olmak son derece önemli. Evlerimizi depreme karşı güvenli hale getirmeliyiz. Elbette ki ev dekorasyonu önemli bir konu. Ancak güvenlik tedbirleri ile birlikte çok şık dekorasyonlar da yapılabilir.”

DEKORATİF ÜRÜNLERDEN KAÇINMALIYIZ

Vitrin, konsol, gardırop kitaplık vestiyer ve TV ünitesi gibi eşyalar mutlaka sabitlenmeli. Bu eşyaları duvara montajlamak önemli. Deprem sırasında oluşacak sarsıntılar nedeniyle ağır olan bu tip eşyalar büyük tehlike yaratacaktır. Montaj sırasında dekoratif olması açısından çivi yerine vida veya dübel kullanmaya özen göstermeliyiz. Sehpa, masa, sandalye koltuk gibi eşyalarımızın da dayanıklı malzemelerden yapılması gerekir. Aksi takdirde koruyuculuk sağlayamaz. Deprem anında kaçmamıza engel olabilecek dekoratif ürünleri kullanmamalıyız. Vitrin türü mobilyalarımızın içerisine ağır eşyaların doğru şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bu objeler alt kısımlara yerleştirilirse sallanma durumunda üzerimize düşmez. Ayrıca içerisine obje koyduğumuz dolapların kilitli kulplardan oluşmasına da dikkat ediyoruz.”

 

 


 


Geri Dön