28 / 04 / 2024

Depremde ölen sigortalıların ailelerine maaş bağlanmalı! Emekliler Derneği'nden son dakika açıklaması!

Depremde ölen sigortalıların ailelerine maaş bağlanmalı! Emekliler Derneği'nden son dakika açıklaması!

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden 1 sene geçti. Türkiye Emekliler Derneği tarafından, yeni bir öneride bulunuldu ve depremde vefat eden sigortalıların ailelerine aylık bağlanması talep edildi. 



Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Eğitim Sekreteri Mehmet Nalbantbaşı, depremzedeler ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Nalbantbaşı, söz konusu açıklamasında 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 il, 124 ilçe, 6 bin 929 köy ve mahallede ağır yıkıma sebep olduğuna dikkat çekti. 

Kahramanmaraş merkezli depremlede 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini, 107 bini aşkın kişinin de yaralandığını dile getiren Nalbantbaşı, afette vefat eden sigortalıların hak sahiplerine aylık bağlanmasını talep etti. 

Depremde ölen sigortalıların ailelerine maaş bağlanmalı! Emekliler Derneği nden son dakika açıklaması!

TÜED'in Kahramanmaraş Şube Başkanı olarak depremin ekonomik ve sosyal alanda olan yıkıcı etkisini net bir şekilde yaşadığına dikkat çeken Mehmet Nalbantbaşı, afet bölgesindeki vatandaşların yaşama tutunması için sosyal güvenliğin önemini işaret etti. 

Nalbantbaşı, deprem sebebiyle ailelerin parçalandığını, çok sayıda çocuğun öksüz ve yetim kaldığını da dile getirdi ve "Devletimiz, sosyal güvenliğin ve sosyal devletin bir gereği şeklinde her vatandaşına sahip çıkmalı. Bunun da başlıca yöntemi sosyal güvenlik şemsiyesinden geçiyor" ifadelerini kullandı. 

TÜED Genel Eğitim Sekreteri Nalbantbaşı, bunun için 1999 yılındaki Marmara ve 2011 yılındaki Van depremlerinde olduğu gibi Kahramanmaraş merkezli depremlerde vefat eden sigortalıların emeklilik hakkını elde edebilmesi amacıyla kolaylaştırıcı adımların atılması gerektiğini belirtti. 

Nalbantbaşı, söz konusu açıklamasını "Marmara Depremi'nde ölüm aylığı bağlanabilmesi için 900 prim günü şartı 360 güne, Van Depremi'nde 900 prim günü şartı ise 30 güne indirilmişti. Benzer bir kolaylık Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden sigortalıların hak sahipleri için de sağlanmalı" diyerek tamamladı. 

Depremde ölen sigortalıların ailelerine maaş bağlanmalı! Emekliler Derneği nden son dakika açıklaması!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden 1 sene geçmişken, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından depremzedeler için yapılan harcamaların rakamları da paylaşıldı. 

Buna göre, depremzedeler için toplam 128 milyar 949 milyon 827 bin 127 Türk Lirası bağış toplandığı belirtildi. Bağış hesaplarından gerçekleştirilen harcama ise ay başı itibarıyla 79 milyar 263 milyon 585 bin 333 TL'ye yükseldi. 

Depremzedelere gerçekleştirilen nakdi yardım ise 46 milyar 755 milyon 849 bin 500 TL olarak kaydedildi. 

Açıklanan rakamlara göre, barınma giderleri için 32 milyar 507 milyon 735 bin 833 TL ödeme yapılırken; en fazla kaynak ayrılan kalem ise çadır, konteyner alımı ile geçici yerleşim yeri altyapısı için harcanan para olarak belirlendi. Bu çerçevede toplam 30 milyar 344 milyon 638 bin 486 TL harcama yapıldığı ifade edildi. 

Bist Temettü 25 Endeksi’ndeki şirketler son 5 yılda kaç kere temüttü ödedi?

Seçimden sonra gayrimenkul sahipliği ve servet vergisi kapıda! Elektrik, doğalgaz, köprü ve otoyol da zamlanacak!

Konut ve barınma krizi küresel boyutlara ulaştı: Haftalığı 6 bin TL olan çadır pes dedirtti!

Gram altın 2 bin 100 TL'yi aştı! Altında tarihi rekor! Altın yatırımcılarına müjde! 21 Şubat 2024 altın fiyatları


Geri Dön