27 / 04 / 2024

Depremden önce 5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyorken şu an bu sayı 5 milyon 700 bini buldu!

Depremden önce 5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyorken şu an bu sayı 5 milyon 700 bini buldu!

Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden Türkiye’de arz talep dengesinin bozulduğunu vurgularken, yüksek faizlerin ve kredilere erişim sorununun yeni yatırımları engellediğini söyledi. Gönden, ayrıca, kentsel dönüşümün en öncelikli konu olduğunu da paylaştı.



Türkiye’de bu yıl itibarıyla aslında ön plana çıkan konu arz ve talep dengesinin bozulması olduğunu söyleyen Cushman&Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, “Daha öncesine de bakarsak yeni ofisler ve alışveriş merkezleri yapılmadı. Lojistik kanadında aynı şekilde yeni yerler yapılmadı. Bunlar da yapılmadığı için aslında talep arttı. Yeni yatırımlar ve üretim bu beklentileri karşılayamadı. Bu problem pandemiden sonra 1-2 yıldır görülüyor. Bu arz talep döngüsü kiraların artmasına neden oldu. Şu anki yüksek faizlerle ve kredilere ulaşmak bu kadar zorken mutlaka yeni yatırımlar çok zor. İlerleyen dönemde bu sorunların biraz daha devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Depremden önce 5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyorken şu an bu sayı 5 milyon 700 bini buldu!

Patronlar Dünyası’nın haberine göre, Gönden, “Yeni süreçte daha stratejik, daha sürdürülebilir bir bakış açısıyla büyümemizi ve rekabet avantajlarımızı güçlendirmek amacıyla daha uzun soluklu bir rota oluşturuyoruz. Dünyanın önde gelen gayrimenkul geliştiricileri ile beraber iş birlikleri yaptık. Türkiye’de ve dünyada yatırım fırsatlarını değerlendirmeye aldık. Tabi sadece gayrimenkul değil erken dönemde gayrimenkul teknoloji girişimlerinle de ilgileniyoruz. Stratejik olarak yatırımlar yapıyoruz” şeklinde konuştu.

İnşaat maliyetlerinin yükselmesinden daha önemli olan konusun finans maliyetlerinin artması olduğuna vurgu yapan Gönden “Kredi kanadında çok daha etkili tabi krediye ulaşabiliyorsanız. Zaten yeni yatırımlar baskılanırken, bu faktörler nedeniyle daha da zorlaşıyor” diye konuştu.

“SON 2 YILDA YURT DIŞI YATIRIMLARINA İLGİ ARTTI”

Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırımlara ilgisinin özellikle son iki senede ciddi anlamda arttığını söyleyen Gönden “Türk yatırımcılar yatırımlarını farklılaştırma ve döviz cinsinden kazanç sağlamak istiyorlar. İngiltere’de de Çin ve bunun yanı sıra, Hong Kong’lu yatırımcılardan sonra Türk yatırımcılar büyük rol oynamaya başladı. Krediye ulaşmakta da İngiltere biraz daha kolay. Bu nedenle, oradaki yatırımlar daha cazip hale geliyor. Biz de dünyanın önde gelen 60 senelik bir firmalarıyla Lendlease gayrimenkul geliştirici şirketiyle ve FEC şirketiyle bir iş birliğine gittik. Hedefimiz buradaki yatırımcılarımıza uluslararası gayrimenkul yatırım fırsatlarını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Depremden önce 5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyorken şu an bu sayı 5 milyon 700 bini buldu!

“KENTSEL DÖNÜŞÜM EN ÖNCELİKLİ KONU”

Gönden “6 Şubat deprem felaketi temel sektörümüze, kentsel dönüşümün, niteliksiz konutların yenilenmesinin en öncelikli konu olduğunu anımsattı. Deprem öncesinde 5 milyon evin yenilenmesi gerekiyorken şimdi depremle beraber 700 bin ev bu sayıya eklendi. Bu açığı kapatmamız oldukça zor. Bu nedenle, bizim burada prefabrikasyon ve otomasyonu birleştirerek çözümler üretmemiz gerekiyor” dedi.

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Dünyada iki büyük kent hariç her yerde konut fiyatları düştü! İşte fiyatların düşmediği o kentler!


Geri Dön