30 / 04 / 2024

Depreme dayanıklı 'Yeni nesil' tuğlalar geliyor!

Depreme dayanıklı 'Yeni nesil' tuğlalar geliyor!

Türkiye'nin en büyük tuğla ve kiremit üretim merkezi Manisa'nın Turgutlu ilçesinde ekonomik, hafif ve depreme dayanıklı "yeni nesil" tuğlalar üretilmeye başlandı. Tamer Çalış tuğlaların kendi tasarımları olduğunu belirtti...




Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Demeği (TUKSAD) Teknik Koordinatörü Tamer Çalış, AA muhabirine yaptığı açıklamada. ürettikleri tuğlaların kendi tasarımları olduğunu belirterek. "TUKSAD'ın Ar-Ge çalışmalarıyla ortaya çıkan bu tuğlaya Turgutlu tuğlası adını verdik. Turgutlu tuğlası tasarımı, boyutu ve teknik özellikleriyle inşaatlarda işçilik açısından çok büyük kolaylık sağlayacak" dedi. 


Turgutlu tuğlasının, duvar işçiliğini yüzde 50 oranında daha ekonomik hale getireceğini vurgulayan Çalış, "Bu tuğla ile duvar yapımında, düşeyde hiç harç kullanılmadığı için harçtan çok ciddi oranda tasarruf sağlıyor" ifadelerini kullandı.

 

Çalış, birbirine geçmeli örülen bu yeni yapı malzemesinin önümüzdeki dönemlerde inşaatlara büyük kolaylık sağlamasını beklediklerini kaydederek. ısı yalıtımının da başarı ile uygulandığı bu tuğlanın sektöre ivme kazandıracağına işaret etti. 


Bu yeni yapı malzemesinin, klasik yığma tuğlalar kadar depreme ve sarsıntılara karşı dayanma gücüne sahip olduğunu dile getiren Çalış, "Ancak bu ürün, diğer muadili tuğlalarla aynı ebatlarda ve aynı dayanma gücünde olmasına rağmen onlardan yüzde 40 daha hafif. Bu da binalarda çok ciddi bir yükün ortadan kalkması ve binaların hafiflemesi anlamına geliyor" diye konuştu. 


Çalış, "yeni nesil" tuğlaların henüz seri üretiminin yapılmadığını ancak geçildiğinde tüketicilerden çok fazla rağbet görmesini beklediklerini ifade ederek, "Muadillerinde yüzde 15 daha ekonomik olan "yeni nesil" tuğlalar, malzeme ve işçilik açısından inşaatları daha uygun hale getirecektir" ifadelerini kullandı. 



Ankara Belde


Geri Dön