28 / 04 / 2024

Depremin ardından konut fiyatları uçmuştu! O kentte rüzgar tersine döndü!

Depremin ardından konut fiyatları uçmuştu! O kentte rüzgar tersine döndü!

6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye genelinde konut fiyatları arttı. Bu noktada Konya'da artan konut fiyatları, sene sonuna doğru yılında gerilemeye başladı. Bu durum, konut yatırımının geri dönüş süresini de uzattı.



6 Şubat'ta yaşanan ve asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlarin ardından Türkiye genelinde hem konut hemde kira fiyatları arttı. Konya'da da konut fiyatları zirveyi görmüştü. Depremlerin ardından artan talep ve azalan arz, konut fiyatlarında büyük bir artışa sebep olmuştu. Fakat depremin üzerinden geçen zaman ve ekonomik şartlardaki bozulma, konut fiyatlarındaki artışı tersine çevirdi.

1 SENEDE 2 YIL İLERİ ATTI

Memleket.com'da yer alan habere göre, TSKB gayrimenkul değerlendirme kaynağındaki veriler, Konya'da bir konut yatırımının geri dönüş süresinin, 2023 senesinde 20-22 yıla çıktığını belirtiyor. Bu, 2022 yılına göre 1-2 yıllık bir artış anlamına geliyor.

ANKARA ALTIN DEĞERİNDE

Konut fiyatlarındaki gerileme, diğer kentlerde de benzer şekilde hissedildi. 2023 yılında en kısa geri dönüş süresi, 15-18 sene ile Ankara'da yaşandı. İstanbul'da geri dönüş süresi 18-21 sene, Antalya'da 16-18 sene, İzmir'de 18-21 sene, Bursa'da 18-21 sene, Mersin'de 18-21 sene, Kocaeli'de 18-21 sene ve Gaziantep'te 16-18 sene oldu.

Konut yatırımlarının geri dönüş süresi, kira fiyatları ve konut fiyatlarındaki artışa göre farklılık gösterebiliyor. Kira fiyatlarındaki artış, konut yatırımının geri dönüş süresini düşüşerken konut fiyatlarındaki artış ise geri dönüş süresini uzatıyor.

Depremin ardından konut fiyatları uçmuştu! O kentte rüzgar tersine döndü!

KONYA'DA KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİLER

Konya'da deprem sonrası yükselen konut fiyatları, kira fiyatlarında da artışa sebep olmuştu. Fakat depremin üzerinden geçen zaman ve ekonomik koşullardaki bozulma, kira fiyatlarında da bir düşüşe neden oldu. Bu durum, Konya'da konut yatırımının geri dönüş süresini uzattı.

KONUT ALIRKEN DİKKAT!

Öte yandan gayrimenkul yatırımının geri dönüş süresi, ülkeden ülkeye de değişiyor. Bu süreyi etkileyen başlıca faktörler, kira fiyatları, konut fiyatları ve faiz oranlarıdır.

Genel olarak, konut fiyatlarının yüksek olduğu ülkelerde geri dönüş süresi daha uzun olur. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir konut yatırımının geri dönüş süresi ortalama 30 sene olurken nu süre, Türkiye'de 16 ise sene civarında.

Filyos Vadisi’nde doğal gaz için 50 dönüm araziye el konuldu!

TOKİ  Ankara  Beypazarı kura çekilişi 6 Aralık'ta!

Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Arabuluculukta dikkat çeken, çarpıcı detay!


Geri Dön