16 / 05 / 2024

Depremin faturası belli oldu! Yıkım ve enkaz kaldırma bilançosu 12 milyar lira!

Depremin faturası belli oldu! Yıkım ve enkaz kaldırma bilançosu 12 milyar lira!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından fatura belli oldu. Yıkım ve enkaz kaldırma bilançosu 12 milyar lira! İşte sektör uzmanlarının o açıklamaları...



Ekonomimcom'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Yıkım Müteahhitleri Derneği Eski Başkanı ve Yıkım Uzmanı Mehmet Ali Bulut konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Öncelikli olarak yıkılmış binaların ayıklanması, nakledilmesi sonucu alanlar temizlenecek. Daha sonrasında ağır hasarlı binaların yıkılması ve enkazının kaldırılması sağlanacak" ifadelerine yer verdi. Bu binaların yıkılması ve enkazının nakledilmesi için Türkiye’deki tüm yıkım firmalarının görevlendirilmesinin gerektiğini belirtti. 

Sektörde yıkım müteahhitliği belgesi olan ya da olmayan 2 bine yakın firma olduğunun altını çizen Mehmet Ali Bulut, "Tüm firmalara görevlendirme yapılırsa her firma 25 binanın yıkım ve enkazının kaldırılması görevi üstlendirilebilir. Bir binanın yıkım ve enkaz kaldırma süresi yaklaşık 1 ay sürebilmekte olup toplamda bir yıla yakın sürede tüm enkaz temizlenerek bertaraf edilebilir" açıklamasında bulunndu. Diğer taraftan, sektörde uzaktan kumandalı, mikro iş makinaları gibi daha gelişmiş makine teçhizat yatırımlarının yapılması gerektiğini dile getiren Bulut, Türkiye yıkım sektöründeki firmaların meydana gelecek bu enkazı kaldıracak kapasiteye sahip olduğunu dile getirdi. 

Depremin faturası belli oldu! Yıkım ve enkaz kaldırma bilançosu 12 milyar lira!

Açıklamasında "İlk kentsel dönüşümün başlatıldığı ve 7 milyon konutun dönüşümünün gündeme geldiği 2012 yılından itibaren yıkım sektörü yüksek hızda bir ivmeyle gelişti. Günümüzde bunu gerek kurtarma çalışmaları gerekse de enkaz kaldırma çalışmalarında olumlu yönde etkilerini görmekteyiz" diye konuşan Bulut, deprem bölgelerinde her bina için 2 makine görevlendirilmesinin ve yıkımın sıralı yapılması durumunda 4 bin iş makinesine ihtiyaç olacağını aktardı. 

Bulut, ülkede bu sayının karşılanacağı iş makinesinin mevcut olduğunu belirterek "Her bina için yönetici, operatör ve yıkım ustası olarak 8 personel yeterli olacak. Toplamda eş zamanlı yapılan yıkımlarda 16 bin personel görevlendirmek gerekecek" şeklinde konuştu. 

Depremin faturası belli oldu! Yıkım ve enkaz kaldırma bilançosu 12 milyar lira!

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan altında cansız bedenlerin olması ihtimali sebebiyle bu enkazların hızlıca kaldırılmasının mümkün olmadığına dikkat çekti ve "Bu molozların toplanma alanlarında dönüşüm tesisleri oluşturulması lazım. Çıkan molozlar, yol yapımında ve dolgu malzemesi olarak değerlendirilebilir. Yeni inşaatlarda kullanılabilir. Çünkü kaynaklar sınırsız değil" ifadelerini kullandı. 

Bir dönem yıkım işi de yapan Toplu İş Makinaları Operatörler Derneği (TİMODER) Başkan Yardımcısı Ahmet Sert de, enkazda yaşam alanlarının yanı sıra vatandaşların değerli eşyalarının olma olasılığına karşı daha önlemli olunması gerektiğinin altını çizdi. 

Sert, alanın büyük olması, kış mevsimi ve yakınlarına yardım için giden kalabalık düşünüldüğünde bu durumun enkaz kaldırma sürecini zorlaştıracağını aktardı ve burada iş makinası sahiplerinin enkazdan çıkacak malzeme ile kendini amorte edebileceğini dile getirdi. 

Depremin faturası belli oldu! Yıkım ve enkaz kaldırma bilançosu 12 milyar lira!

"Özellikle yeni yapılan binalarda eskilere göre demir oranı fazladır. Kapı, pencere, yangın merpenleri gibi malzemeler nedeniyle bu yapılar hem enkazın kaldırmasını hem de temel açma masraflarını karşılayabilir" ifadelerine yer veren Sert, malzemelerin ilk etapta uygun bir yerde stoklanarak ardından kamu kontrolünde ayrıştırılması gerektiğine de vurgu yaptı. 

Mehmet Ali Bulut, bu tür bölgelerde enkaz kaldırma ve yıkımlarda dikkat edilmesi gerekli olan konuların olduğunu aktararak "Özellikle depremden etkilenen halkımızın kurtarılabilir eşyalarını ayrıştırarak gerçek sahiplerine teslim etmek ve varsa kanserojen materyallerin yayılımını azaltacak tedbirler almak. Çünkü eski yapılarda bazı materyallerde asbest kullanılmıştır" dedi ve bölgede asbest uzmanlarınn da görevlendirilmesinin faydalı olduğunu belirtti. 

Ankara Ticaret Odası 100’üncü yılında depremzedelere 100 konut inşa edecek!

Deprem kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Taşınma ve kira yardımı kaç lira? Depremzede kira yardımı ne zaman yatacak?

Binanız sağlam mı değil mi? Bunu nasıl ve kaç paraya öğreneceksiniz? Hemen bakın!


Geri Dön