15 / 05 / 2024

Depremzede çiftçiler için yeni adım! Bir yıl ertelecek

Depremzede çiftçiler için yeni adım! Bir yıl ertelecek

Depremin vurduğu tüm çiftçilerin Ziraat Bankası'ndan kullandıkları düşük faizli kredi borcu bir sene zamanla ertelendi.




Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri (Tarım Kredisi) aracılığı ile düşük faizli hazırlanan krediye ait karar bağlamında, Kahramanmaraş zelzelesinin vurduğu birçok eyaletteki tarım üreticilerinin kredi sorumlulukları bir sene boyunca ertelendi. Cumhurbaşkanı'nın bu husustaki kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve çevresindeki 11 şehirde yıkım ve kayıplar oluşturan zelzelenin akabinde OHAL bağlamında alınan il ve ilçelerde tarım fabrikaları (plantasyon, ürün, hayvan varlığı, iş yeri) kurulması kararından, gerçek veya tüzel kişiler, üreticiler, şirketler, dernekler ve kooperatifler, Tarım ve Orman Bakanlığının Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya öteki sistemlerde isimleri olan ve imalatı sürdürecekler faydalanacaklar.
Bu sebeple eyalet ve ilçelerde hasarı tespit etmek için hasar tespit komisyonları oluşturulumuştur. Komitede alakalı kamu kurumları ve Ziraat Odası temsilcileri olacaktır. 

Komite kararları oy çoğunluğu ile uygulanır. Hasar tespit kurulu kararının en geç üç ay içinde hazırlanması gerekmektedir.

Ziraat Bankası ile beraber Tarım Kredi aracılığı ile sağlanan düşük faizli kredilerin kullanımına ait kararlar alınmıştır. Vadesi henüz 6 Şubat'ta (dahil) dolmadı, fakat bir eneden az bir manda vadesi 1 seneyi aşacak. Sözleşme bağlamaında tarımsal kredi yükümlülükleri, alakalı mevzuata göre faiz tahakkuk ettirilmek üzere vade 
tarihinden itibaren bir yıl süreyle ertelenmektedir.

250.000 TL VE ALTINDA BORCU OLANLARIN İŞLEMLERİ BAŞVURUSUZ YAPILACAKTIR

Kararda söylenen toplam kredi borcu anapara tutarı 250.000 TL'yi aşmayan kişilerin kredi ertelemesi, bankalara veya tarımsal kredilere başvurmaya lüzum olmaksızın  alakalılar vesilesi ile re'sen yapılır ve tarımsal finansmanın zarar görmemesi önlenir.

Anapara borcu 250.000 TL ve üstünde olan ve tarım ürünleri/varlıkları (bitkiler, tarım ürünleri, hayvancılık varlıkları, işyerleri, hayvan barınakları, seralar vb.) yüzde 30 ve üzerinde zarar görmüş ve bu şartlar kötüleşen Eyalet veya bölge, Zarar Komisyonu aracılığı ile yönetilir ve alakanıza bağlı olarak, erteleme başvurunuzu incelemek için bankanız veya Tarım Kredi ile iletişime geçmeleri gerekecektir.

Depremzede çiftçiler için yeni adım! Bir yıl ertelecek

Bu ebeple, Tazminat Tespit Kurulu Kararı tarihinde borcu elinde bulunan veya bu kararın uygulanmaya başlamasından sonra “tasfiye davasına” devredilen kişi, faizine bağlı  olarak bir veya daha fazla hak elde edilir. Tazminat Değerlendirme Kurulu karar tarihinden sonra bir ay içerisinde alacakların Tazminat Değerlendirme Kurulu karar
 tarihinden sonra bir ene içinde ödenmemesi durumunda, alacakların zamanı son ödeme döneminden onra bir ay içinde yazılı olarak başvurulması zorunludur.Bir sene içinde bir bankaya veya Tarım Kredi'ye yazılı başvurursanız, vadesi dolmamaış olsa bile faiz uygulanacak ve başvuru tarihi itibariyle bir sene zaman içinde borç ertelenecektir.

 


Geri Dön