Kent Haberleri

Depremzedeler konteyner kentlerde kış şartlarıyla mücadele ediyor!

6 Şubat deprem felaketinin üzerinden 9 ay geçti. Bir senede kalıcı konutlara geçiş sözünün verildiği bölgede ise hâlâ enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları sürerken, konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin kış şartlarıyla mücadelesi başladı.

Yeni inşaat izinleri için yüzey analizlerinin gerçekleştiği ve ağırlıklı olarak TOKİ konutlarının yapıldığı bölgelerde çok sayıda depremzede ise konteynerlerde kış şartları ile mücadele etmeye çalışıyor. Adıyaman’daki depremzede vatandaşlar son fırtınalar ile tüm konteynerlerin su aldığını ifade ediyor. Bunun yanı sıra, kar ve fırtınalarla gelen mevsim değişiminde konteyner kentlerde karakış korkusu yayılmış halde.

180 METREKAREDEN 21 METREKAREYE

Sözcü gazetesinden Sayime Başçı’nın haberine göre, Adıyaman bölgesinde konteynerde ikamet eden bir depremzede geçen haftaki yoğun yağış sonrası başına gelenleri, “Divan üstünde üç kızımla tam üç gün boyunca uyumak zorunda kaldık. Soba da verilmedi burada. Klima verildi. Adıyaman ikliminde saat 4 ya da 5'ten sonra kuvvetli ayaza çeker. Dağın yamacında yaşıyoruz. Bütün halılarım ve koltuklarım gitti” diye ifade ederken çok sayıda depremzede konteynerleri kendi olanakları ile çadırlarla sarmaya başladı.  Konuya ilişkin açıklama yapan bir başka depremzede ise yaz dönemini korkusuz geçirdiklerini fakat yağmur ile beraber korkmaya başladıklarını söyledi. Daha önce konut sahibi olan ve konutu yıkılan bir depremzede ise “180 metrekareden bir anda 21 metrekareye kadar düştük. Pencereden su akıyor. Altı kişi zor oluyor yaşamak. Pencerelere silikon çekiyorlar. Çadır çektiler gece” şeklinde konuştu.

800 TL SERVİS PARASI ÖDÜYORLAR

Öte yandan, geçim derdi depremzede için en büyük sorunlardan biri. Bir depremzede “Çocuklarımızı okula gönderirken servis parası alıyorlar. Hani taşımalı eğitim olacaktı? Ben ayda 800 TL servis parası ödüyorum. İlle de yakındaki okula yolla deniyor. O okulun kalitesi iyi değilse neden çocuğumu kötü bir okula göndereyim? Okulda deneme sınavı yapıyorlar. Her sınav için 10 lira ücret istiyorlar” ifadeleri ile yaşadıkları sorunları anlattı. Diğer yandan, aileler çocuklarını yalnız bırakamadıklarını ve her aileden bir kişinin çalışmak zorunda kaldığını paylaştı.

Kentsel dönüşüm yasası tekelleşmeye mi yol açacak?

İnşaat malzemelerindeki artış iflasa neden oluyor!

Dünyada iki büyük kent hariç her yerde konut fiyatları düştü! İşte fiyatların düşmediği o kentler!