16 / 05 / 2024

Detaylar belli oldu: Ek MTV'yi kimler ödeyecek? Tarih ayrıntısına dikkat edin!

Detaylar belli oldu: Ek MTV'yi kimler ödeyecek? Tarih ayrıntısına dikkat edin!

Son dönemde gündemi meşgul eden ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergi sorumluluğunun kimde olacağı, kanunun yürürlük tarihine göre belirlenecek. İşte detaylar...



Son dönemde çok tartışılan ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile ilgili ayrıntılar belli oldu. Yapılan düzenlemelere göre, araç alım-satım işlemlerinde ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek.

Kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan devir işlemleri için aracı alan kişi, ek vergiyi ödeyecek. Ancak kanundan sonra yapılan satışlarda, aracı satan kişi ek vergiden sorumlu olacak. Örneğin, kanun çıkmadan 15 Mayıs 2023 tarihinde aracını devreden bir kişi, ek vergi ödeme yükümlülüğünü taşımayacak; ancak kanun yürürlükten sonra, 21 Ağustos 2023 tarihinde aracını devreden bir kişi, ilave vergiyi kendisi ödeyecek.

Detaylar belli oldu: Ek MTV yi kimler ödeyecek? Tarih ayrıntısına dikkat edin!

Ek MTV'nin taksitleri, kanunun yayımlandığı ayı izleyen ayın yani Ağustos sonuna kadar ve ikinci taksit ise Kasım sonuna kadar ödenecek. 2023'ün ikinci yarısında ilk defa sicile kaydedilen sıfır kilometre araçların ek MTV'si ise 6 aylık dönemden yarım olarak hesaplanacak ve peşin olarak ödenecek.

Örneğin, Eylül 2023'te ilk defa kayıt ve tescil edilmiş bir araç için yıllık MTV'nin yarısı kadar ek MTV alınacak. Ancak ek MTV ödenmemiş olan taşıtlara muayene yapılmayacak ve bu nedenle trafiğe çıkmalarına izin verilmeyecek.

Detaylar belli oldu: Ek MTV yi kimler ödeyecek? Tarih ayrıntısına dikkat edin!

Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin uygulanması ve düzenlemelerle ilgili ayrıntıların netleşmesi, araç sahipleri ve sektördeki kişiler tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor. Yapılan düzenlemelerin, ekonomik ve toplumsal etkileri göz önünde bulundurularak, ilgili kurumlar tarafından titizlikle takip edilmesi bekleniyor.
Detaylar belli oldu: Ek MTV yi kimler ödeyecek? Tarih ayrıntısına dikkat edin!

Araç sahiplerinin, ek vergi ödemeleri konusunda kanunun yürürlük tarihine göre dikkatli olmaları ve ödemelerini zamanında yapmaları önem taşıyor.

AFAD paylaştı: Malatya'da 4,2 büyüklüğünde deprem oldu

İstanbullulara kötü haber: Yüzde 57 zam

Flaş! 65 yaş üstüne toplu taşıma ücretli olacak

 


Geri Dön