11 / 05 / 2024

Aracı olan herkesi ilgilendiriyor: Ek MTV'yi ödemeyen aracını satamayacak!

Aracı olan herkesi ilgilendiriyor: Ek MTV'yi ödemeyen aracını satamayacak!

Ek MTV şartlarının detayları belli oldu. Bu kapsamda, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak. İşte detaylar...



Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulamasına dair esaslar Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemenin yayımlandığı tarihte (15 Temmuz 2023) kayıt ve tescilli bulunan otobüs, kamyon, otomobil, kamyonet, helikopter ve uçaklar dahil tüm taşıtlar ile 31 Aralık 2023 tarihine kadar kayıt ve tescil edilecek olan tüm taşıtlar, ek MTV kapsamına dahil olacak.

Ek MTV, araç sahiplerinin 2023 senesinde ödeyecekleri vergi kadar olacak. Bu ilave vergi, 2023 tarihine mahsus olacak ve bir defa alınacak.

Aracı olan herkesi ilgilendiriyor: Ek MTV yi ödemeyen aracını satamayacak!

EK VERGİDEN ARAÇ ALAN MI SATAN MI SORUMLU?

Posta gazetesinde yer alan detaylara göre, Ek MTV'yi ödemeyenler araçlarını satamayacak, hurdaya ayıramayacak, yurt dışına çıkaramayacak, trafikten çekemeyecek, muayene yaptıramayacak. 

Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce gerçekleştirilen devirler için aracı alan, sonrasında gerçekleştirilen satış için aracı satan sorumlu olacak.

Düzenlemenin uygulamasına dair örnekler de verildi. Bu durumda; örneğin 15 Mayıs 2023 tarihinde yani kanun çıkmadan aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan kişi ek vergiden sorumlu tutulacak.

Yine 21 Ağustos 2023 tarihinden yani kanun çıktıktan sonra aracını satan kişi ek vergiyi ödeyecek.

YILLIK VERGİNİN YARISI HESAPLANACAK

Ek MTV’nin birinci taksiti ağustos sonuna kadar, ikinci taksiti ise kasım sonuna kadar ödenebilecek.

Bu yılın ikinci yarısı ilk defa tescil edilen sıfır kilometre aracın ek MTV’si ise 6 aylık dönemden yarım hesaplanacak ve peşin ödenecek. 

Şöyle ki, Eylül 2023 tarihinde ilk kez kayıt ve tescil edilmiş otomobil için yıllık MTV’nin yarısı kadar ek MTV alınacak. 

Mesela, eylül ayında ilk defa A kişisi adına kayıt ve tescil edilmiş otomobilde 2. altı aylık döneme isabet eden 1.272 TL tutarında motorlu taşıtlar vergisi tahakkuk ettirilmiş olsun. 

Bu kapsamda, B adına bu tutar kadar yani 1.272 TL ek MTV tahakkuk ettirilecek ve bu vergi motorlu taşıtlar vergisiyle beraber peşin olarak ödenecek.

Aracı olan herkesi ilgilendiriyor: Ek MTV yi ödemeyen aracını satamayacak!

DEPREMZEDELER ÖDEMEDEN MUAF TUTULDU

Kahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Vergi Usul Kanunu kapsamında ‘mücbir sebep hali’ ilan edilen yerlerde; deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem sebebiyle yıkılan ya da ağır ve orta hasarlı hale gelen konutların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem sebebiyle eşi ya da birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden  muaf tutulacak.

Malatya'nın kalbi tarihi Bakırcılar Çarşısı'nın temeli atıldı!

Bu hafta hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? Altın, dolar, borsa en çok hangisi kazandırdı?

Yatırımda rota değişti: Ev alamayan arsaya yöneldi!

Emlak Konut GYO-THY Arnavutköy 2023 kura çekimi yapıldı mı? Yenişehir Arnavutköy kura çekimi ne zaman yapılacak? 


Geri Dön