29 / 04 / 2024

Ek MTV'de yeni gelişme! Yeni masraf kapısı çıktı

Ek MTV'de yeni gelişme! Yeni masraf kapısı çıktı

Araç sahipleri akaryakıta gelen peş peşe zamlar ve vergilerle baş etmeye çalışırken, ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) hakkında yeni bir gelişme daha ortaya çıktı. Peki ek MTV’yi zamanında ödemeyenler ne yapacak? İşte tüm ayrıntılar...



Araba sahiplerinin ödemekle zorunlu olduğu ek MTV ödemelerine dair yeni gelişmeler yaşanıyor. Anayasa Mahkemesinin geçtiğimiz hafta yayınladığı karar üzerinden aykırılık iddiası ile davalar açılmasıyla yapılması gerekenler belli oldu. 

Araç sahiplerine, deprem maliyetlerinin artışı sebebi ile bir kereye mahsus olacak şekilde ek MTV ödemelerinin yapılması gerektiği ifade edildi. Yüzde 13'ünün bu karar öncesinde ek MTV ödemelerinde faizle beraber ödeme zorunluluğunda olduğu akatarıldı.

Ünlü ekonomist Şenol Babuşçu konu ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Babuşçu'nun yaptığı açıklamaya göre, ek MTV ödemelerini belirtilen süre içinde gerçekleştirmeyen araç sahipleri, ana ödeme tutarına ek olarak bir de faiz ödemek durumunda kalacaklar.

KRİTİK GÜN BUGÜN 
"Ek MTV’nin ilk taksitinin 6 Eylül’e kadar ödenmesi gerekiyordu" diyen Babuşçu, "Bu dönemi kaçıran araç sahipleri ilk taksiti aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile 6 Ekim'e kadar ödeyebilecek. 7 Ekim'den sonra % 5 iki aylık gecikme faizi ile ödenecek" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 6 Şubat'ta meydana gelen depremler gerekçe gösterilerek ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını öngören yasal düzenlemenin iptali istemini 28 Eylül'de oy birliğiyle reddetmişti.

AVUKATLIK ÜCRETİ ÖDEMESİ YAPILACAK
Ek MTV üzerinden açılan davalarında sonuçlanamaması durumunda ne olacağı araştırılırken davadan feragat eden, masraflarınızı azaltabilir şeklinde uyarılar yapıldı. Avukatlık ücretleri ve karar harçlarının feragat edilmesiyle beraber azalmasına değinirken dikkat çeken değerlendirmelerin yapılması gerekiyor. Dava neticelendiğinde, kaybeden taraf, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre idareye avukatlık ücreti ödemesi yapılacak.

Harçlar kanununun 22. maddesine bakıldığında, davadan feragat ya da davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku yer aldığında, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi karşılanıyor.

Vergi yargısında prensip yazılı/dosya üzerinden yargılamadan yapıldı. Duruşmada ilk seviyede talep durumunda bir defa gerçekleşir. Bu düzenlemede ilk celsede tabiri olduğunda ilk duruşma olarak belirlenir.

Duruşma talep edilmiş durumlarda feragatın duruşma öncesinde yapılmasında duruşma talep edildiğinde ilk derece mahkemesinin herhangi bir kararı öncesinde yapılması tavsiye ediliyor.


Geri Dön