06 / 05 / 2024

Ek MTV'de beklenmedik sonuç!

Ek MTV'de beklenmedik sonuç!

Ek MTV'de hesaplar tutmadı. Ek MTV tahsilatı sadece yüzde 20.8'de kaldı. İşte detaylar....



Temmuz ayında uygulanan ek bütçe çerçevesinde en fazla dikkat çeken ve tartışmalara yol açan unsurlardan biri, her taşıt sahibini yakından ilgilendiren Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) oldu. Bu yeni düzenlemeye göre, 2023 yılında MTV, Ağustos ve Kasım aylarında bir kez daha ödenmesi gerekecekti. Ancak, bu çifte MTV ödemeleriyle ilgili veriler, vatandaşların bu konuya olan ilgisizliğini gösterdi.

Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş tarafından açıklanan bilgilere göre, 2023 yılı Ağustos dönemi bütçe verilerine göre, yalnızca 3.4 milyar TL'lik MTV tahsil edildi ve tahsilat oranı sadece  yüzde 20.8 olarak gerçekleşti.

MTV YILBAŞINDA BELİRLENİYOR

MTV, her yılbaşında otomobil, arazi taşıtları, motosikletler, minibüsler, otobüsler, kamyonlar, kamyonetler, uçaklar, helikopterler gibi kayıtlı ve tescil edilmiş motorlu araçlar için yeniden düzenleniyor ve Ocak ile Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeniyor. 2023 yılı bütçesinde, yıllık 38.6 milyar TL MTV tahsilatı öngörülmüştü. İki taksitte ödendiğinden, 2023 yılının Ocak ve Temmuz dönemlerinde 19.3 milyar TL MTV tahsil edilmesi bekleniyordu. Ancak Temmuz ayında yapılan ek bütçe ile bu yıl MTV'nin bir kez daha alınacağı açıklanarak yıllık toplam tahsilat hedefi 71.2 milyar TL'ye çıkarıldı.

32.6 MİLYAR LİRA HEDEFLENDİ AMA

Vergi Uzmanı Mahmut Aydoğmuş, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde tahsilatın beklentilerin çok altında kaldığını belirterek, 2023 yılında gerçekleşen tahsilat oranları hakkında önemli bilgiler sundu. Ocak ve Temmuz dönemlerinde tahsil edilen MTV tutarının toplamda 25.6 milyar TL olduğunu, ek MTV'nin ise ilk taksit ödemelerinde düşüş yaşadığını ifade etti. Aydoğmuş, Temmuz ayı itibarıyla tahsil edilen MTV miktarının 12.5 milyar TL olduğunu ve tahsilat oranının yüzde 64.8'e gerilediğini belirtti.

Diğer vergi kalemleri olan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, ÖTV gibi vergilere kıyasla, MTV tahsilat oranlarının hedeflerin altında kaldığını vurguladı. Ayrıca, deprem bölgesinin ek vergiden muaf tutulması ve tescil edilen araç sayısındaki değişiklikler göz önüne alındığında, ek MTV'den tahsil edilmesi beklenen 32.6 milyar TL'nin oldukça altında tahsilat yapıldığını söyledi. Bu durum, tahsilat oranlarının düşüşte olduğunu gösteriyor.

Dolarda dananın kuyruğu kopuyor! Merkez Bankası ve FED kararları öncesi son uyarı

Dikkat! Borsada parası olan bu tarihi sakın kaçırmasın

Akbank'tan emeklilere müjde! Emekli promosyon rakamları güncellendi


Geri Dön