28 / 04 / 2024

Ek MTV'yi ödemeyenler yandı: Maaşınızı alamayabilirsiniz!

Ek MTV'yi ödemeyenler yandı: Maaşınızı alamayabilirsiniz!

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) iptaline ilişkin ret kararı verdi. Bu kapsamda Ek MTV taksiti için yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanacak. Taksitlerin yine ödenmemesi durumunda ise maaşlara haciz uygulanacak.



Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin iptaline yönelik talebi (MTV) Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından reddetmesi sonrası, gözler taksitlerin ne zaman ödenmesi gerektiğine çevrildi.

Ek MTV'yi ödememek için AYM'nin kararını bekleyen kişilere kötü haber geldi. AYM bu verginin iptaline yönelik talebi reddetti.

Ek MTV’de birinci taksit ödeme süresi 6 Eylül’e kadar uzatılmıştı. AYM’nin iptal etmemesi üzerine ikinci taksit ise kasım ayı sonuna kadar ödenecek.

Sözcü'de yer alan detaylara göre, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mali Hukuk Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Batı’nın aktardığına göre, ek MTV aylık yüzde 2,5 gecikme zammıyla tahsil edilecek.

Prof. Dr. Batı, AYM kararı Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından ise ek MTV'yi ödemeyenlere önce ödeme emri tebliğ edileceğini; taksitlerin yine ödenmemesi durumunda ise maaşlara haciz uygulanacağını kaydetti.

Ek MTV yi ödemeyenler yandı: Maaşınızı alamayabilirsiniz!

BEKLENEN TAHSİLATIN YÜZDE 87’Sİ YAPILDI

Bu sene bir defaya mahsus olmak üzere ihdas edilen ek MTV’nin, 2023 Ağustos ve Kasım’da 2 eşit taksitte ödenmesine dair düzenleme yapılmıştı.

Bu hafta duyurulan açıklama ile 22 Eylül 2023 tarihi itibarıyla ilk taksit döneminde 9 milyon 919 bin 966  TL taşıt için 13 milyar 157 milyon 597 bin 71 TL ek MTV ödendiği belirtildi.

Bu durumda ilk taksit dönemi itibarıyla beklenen tahsilatın yüzde 87’si gerçekleşmiş oldu.

2'nci taksiti Kasım ayında ödenecek ek MTV’den iki taksitte toplam 30 milyar TL gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Böylelikle 10 milyon civarında taşıt için ilk taksitte elde edilen yaklaşık 13,2 milyar TL'lik tahsilat ile hedeflenenin yüzde 43,8’i ödenmiş oldu.

AYM'NİN EK MTV KARARI

AYM Genel Kurulu, 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, "ek motorlu taşıtlar vergisi" alınmasını öngören 1. maddesinin bazı hükümlerinin iptaline ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle CHP'nin yaptığı başvuruyu esastan görüştü.

Yüksek Mahkeme, Kanun'un, bir defaya mahsus olmak üzere, 2023 yılı için tahakkuk ettirilen motorlu taşıtlar vergisi tutarı kadar ek motorlu taşıtlar vergisi ödenmesini düzenleyen 1. maddesinin ilgili hükümlerinin Anayasa'ya uygun olduğuna ve iptal isteminin reddine karar verdi.

Depolama alanı ihtiyacı 5 senede tam 2 kat artacak!

Mirnas Bahçeşehir yüzde 50 peşin 12 ay vade fırsatıyla satışta!

Kamu bankalarında tüketici kredileri bıçak gibi kesildi, ticari krediler hızlandı!


Geri Dön