04 / 05 / 2024

Devam eden inşaattan işyeri satışı!

Devam eden inşaattan işyeri satışı!

Şükrü Kızılot Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünki yazısında Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kazanç istisnası altyapı yatırım ortaklıklarına uygulanması ve devam eden inşaattan işyeri satışı hakkında konular hakkında açıklamalar yaptı...



Mirasçıya ödenen kıdem tazminatı 

SORU: İşçinin ölümü halinde, mirasçılarına ödenen kıdem tazminatı Veraset ve İntikal Vergisi'ne tabi mi? 

Ahmet Yasin Şenay - İSTANBUL 

YANIT: İşçinin ölümü halinde İş Kanunu'nun 14. maddesinin son fıkrası uyarınca kanuni mirasçılarına ödenen "kıdem tazminatı", Gelir Vergisi Kanunu'nun 25/7. maddesi uyarınca gelir vergisinden istisna edilmiştir. 


GYO kazanç istisnası altyapı yatırım ortaklıklarına uygulanır mı? 

SORU: Gayrimenkul yatırım ortaklıklarına yönelik olan kazanç istisnası, altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları için de uygulanır mı? 

Avni Taşoğlu - BURSA 

YANIT: Gayrimenkul yatırım fonları veya ortaklıklarının kazançları kurumlar vergisinden müstesna tutulmuştur. Bu kazançlar dağıtılsın veya dağıtılmasın, yüzde SIFIR stopaja tabidir (KVK Md. 

5/d, 15/5 ve 2009/14594 sayılı BKK). Altyapı yatırım ortaklıkları kazanç istisnası ve sıfır oranlı vergi kesintisi avantajından yararlanamaz. 


Devam eden inşaattan işyeri satışı 

SORU: Kat karşılığı olarak yapılan, iki blok işyeri inşaatımız 2 yıl içerisinde bitecek. İşyerlerinden bir kısmını satıyoruz. 

Bir yıl sonra (kısmi iskân alınıp) teslim edeceğiz. 

Bu işyeri satışları ile ilgili gelir veya kurumlar vergisi yükümlülükleri ne zaman yerine getirilecek? 

Fatih Ersan - İZMİR 

YANIT: Gelir ve kurumlar vergisi açısından kazanç işyerlerinin teslim edildiği tarihte doğar. Elde edilen kazanç, teslimi yapılan dönemin geçici vergi matrahına ve o yılın gelir veya kurumlar vergisi matrahına dahil edilir. Teslimden bir yıl önce yapılan satış dolayısıyla alınan bedeller avans olarak değerlendirilir. 


Yazlık evler 

SORU: Karamürsel'de babamın evinde ikamet etmekteyim. Kira ödemiyorum. Emekliyim ve Altınoluk'ta yazlık bir dairem var. İndirimli emlak vergisinden yararlanabilir miyim? 

Kemal Güral - İZMİR 

YANIT: Hayır, yazlık evler indirimli emlak vergisinden yararlanamıyor. 


Şirket müdürünün vergi borcundan sorumluluğu 

SORU: 2 ortaklı limited şirketin yüzde 50 ortağıyım ve aynı zamanda müdürüyüm. Şirketimizin ödenmemiş vergi ve SSK borcu var. Bu borçlardan ne derecede sorumluyum? 

Şafak Alhan - KONYA 

YANIT: Şirket müdürü olduğunuz için borcun tamamından sorumlusunuz. Şirket yöneticisi olmayanlar ise borçtan hisseleri oranında sorumlu olurlar


Şükrü Kızılot/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön