28 / 04 / 2024

Devlet destekli konut kredisi çekerken hangi şartlar gerekiyor?

Devlet destekli konut kredisi çekerken hangi şartlar gerekiyor?

Vatandaşlar devlet tarafından verilen hibe ile konut sahibi olabiliyor. Peki devlet destekli konut kredisi çekerken hangi şartlar gerekiyor? İşte detaylar...



Devlet destekli konut kredisi almak isteyen vatandaşların, bazı şartları taşıması gerekiyor. Vatandaşların devletin sunduğu hibeden yararlanabilmesi için ilk koşul, devlet banklarından olan Ziraat Bankası, Halkbank veya Vakıfbank üzerinden konut hesabı açılması. 

Haber Port'ta yer alan habere göre; vatandaşların sahip olması gereken diğer koşullar arasında 18 yaşını doldurmuş olmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kişiye ait olan herhangi bir konut olmaması bulunuyor. Ayrıca devlet banklarına ait hesabınızda en az 3 yıl birikim yapılmış olması ve evin alındığı tarihten sonraki 6 ay içiresinde gerekli evraklarla bağlı olunan bankaya başvuruda bulunulması gerekli.

Devlet destekli konut kredisi çekerken hangi şartlar gerekiyor?

Devlet Destekli Ev Kredisi Nedir? 

Devletin vatandaşlara sunduğu konut kredisi desteği, konut almak isteyen vatandaşlara sağlanan hibe. Bankada bulunan konut hesabınızdaki orana göre verilen konut destek kredisinden ilk kez konut alacaklar faydalanabiliyor. Konut kredisi alacak kişilerin üzerinde bir tapu kaydı olması halinde bu destekten faydalanma imkanı bulunmuyor. Devlet ilk kez konut alacak vatandaşlara banka hesabındaki para oranına göre 86 bin TL ye kadar hibe sunuyor.

Devlet destekli konut kredisi çekerken hangi şartlar gerekiyor?

Devlet Destekli Ev Kredisi Nasıl Alınır? 

Devletin sunduğu konut kredisi için hibe desteği bankadaki konut hesabınızın vade oranına göre değişiklik gösteriyor. Vade süresi 36-47 ay olan vatandaşa devlet en az yüzde 15 oranında katkı sağlıyor. En düşük birikim hesapladığında tutar 24 bin 741 TL'ye denk geliyor. Vade süresi 48-59 ay olan vatandaşlar için bu oran yüzde 18 olarak belirlenirken, en küçük birikim hesaplandığında hibe tutarı en az 26 bin 645 TL'ye ulaşıyor. Vade süresi 60 ay ve üzeri olan vatandaşlara verilecek hibe yüzde 20 olurken bu tutar 31 bin 180 TL'yi buluyor. Yeni evlenecek olan vatandaşlar özel olarak ortak hesap açmaları koşulu ile devletten 57 bin TL hibe alabiliyor.  

Ayrıca konut destek kredisi almak isten vatandaşlar için konutun durumu da önem arz ediyor. Destek kredisi için gerekli koşullara sahip olunsa bile evin türü ve durumu uygun görülmediyse devletten konut için hibe desteği vermez. Devletin destek verdiği konut tiplerinin kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti tapusu, konut izin belgesi ve yapı kullanım belgesinin olması gerekiyor.

Devlet destekli konut kredisi çekerken hangi şartlar gerekiyor?

Konut Hesabı Nasıl Açılır? 

Vatandaşların konut hesabı açabilmek için devlete ait olan kamu bankalarından başvuruda bulunmaları gerekiyor. Vatandaşlar Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank üzerinden başvurularını yaparken taşınması gereken genel şartlar şöyle: 

-Üzerine ait herhangi bir ev tapusu olmaması, 

-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. 18 yaşını doldurmuş olmak (18 yaşından küçükler velileriyle birlikte hesap açtıabiliyor),

-Ortaklaşa konut hesabı açılamaz kişi sadece bir tane konut hesabı açar, 

-Bankalar arasında hesap taşıma transferi ve hesap birleştirme işlemi gerçekleştirilemez. Banka hesabı en az 3 sene açık kalmak zorunda ve yalnızca TL cinsi hesap açılabilir. 

Devlet destekli konut kredisi çekerken hangi şartlar gerekiyor?

Devlet Destekli Konut Kredisi Başvurusu İçin İstenen Evraklar 

Devlet tarafından verilen konut destek kredisine başvuru yaparken gerekli evraklar şu şekilde:

-Konut kredisine başvuracak vatandaşlar için devletin verdiği başvuru formu. 

-Türkiye Cumhuriyeti kimlik belgesi (sürücü belgesi veya pasaport). 

-Gelir belgesi. 

-Serbest meslek grubundaki vatandaşların üye olduğu meslek kuruluşuna ait üyelik belgesi. 

-Bir ticari işletmesi bulunan vatandaşlar için ticaret sicil belgesi. 

-Satın alınacak olan evin tapusu ve buna ek olarak bankalar tarafından istenen diğer belgeler.

Devlet ev alana 69 bin lira destek veriyor!


Geri Dön