27 / 04 / 2024

Devletleştirme nasıl yapılır?

Devletleştirme nasıl yapılır?

Devletleştirme nasıl yapılır sorusuna rejim değişikliği, sosyalizm ve devletçilik gibi sebeplerle yapılır cevabı veriliyor. Özel mülkiyette bulunan gayrimenkullerin devlet tarafından alınması anlamına geliyor. Devletleştirme kamulaştırmadan farklıdır...




Devletleştirme nasıl yapılır?


Devletleştirme, kamu yararını gözeten durumlarda, kamu hizmeti niteliği taşıyan özel bir işletmenin kanun gereğince bütünüyle idareye geçirilmesini ifade ediyor. Bir başka deyişle devletleştirme ticari, sınai, ulaştırma gibi iktisadi kuruluşların devlet mülkiyetine geçirilmesi anlamına geliyor. Devletleştirmenin mümkün olabilmesi için, söz konusu kuruluşun daha önce özel teşebbüs elinde olması gerekiyor. 


"Özel teşebbüsün yaptığı hizmet veya üretimin ülke çapında kamu ihtiyacına hitap etmemesi; bu hizmet veya üretimin, kontrol, rekabet, ilave veya başka yollardan sağlama imkanının bulunmaması; hizmet veya üretimin yavaşlatılması veya durdurulması halinde kamunun büyük zarar görmesi" durumlarında mümkün oluyor.


Devletleştirme nasıl yapılır?


Devletleştirme işlemi, millileştirme ve kamulaştırmadan farklı bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Millileştirmenin konusu ise yabancı bir kişi veya kişilerin sahibi olduğu şirketler oluyor. Devletin kendisi veya vatandaşların bunu kendi mülkiyetlerine almaları millileştirme işlemi olarak ifade ediliyor. Kamulaştırmada ise özel mülkiyette bulunan gayrimenkuller, devlet tarafından alınıyor.



İstimlak nasıl olur?
Kamulaştırma nedir?
İmar durumu nasıl öğrenilir?
Devletleştirme ne demek?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön