02 / 05 / 2024

Devre mülk nedir?

Devre mülk nedir?

Devre mülk nedir? Devre mülk satın alınabilir mi? soruları sıklıkla sorulmaktadır. İşte sorulan o soruların yanıtları!



DEVRE MÜLK NEDİR?

Devre mülkün tanımı şöyledir; kalıcı konut olarak kullanılmayan uygun bir binanın daireleri yılın belli zaman dilimlerinde farklı kişilerin kullanımına verilmektedir.  Bu tip yapılara devre mülk denir. Yazlık veya termal tatil köylerinde sıklıkla tercih edilen bir konaklama türüdür.

DEVRE MÜLK NASIL KULLANILIR?

Devre mülk kiralanabilir veya her yılın belirli bir zaman dilimlerinde kullanmak üzere satın alınabilir. Yılın belirli bir döneminde kullanmak üzere satın alan kişiler haklarını tanıdıkları kişilere ya da tanımadıkları kişilere kullandırabilir ya da devredebilirler. Devre mülkü kullanmayacakları zaman kiralama hakkına sahip olurlar.

DEVRE MÜLK SATIN ALINABİLİR Mİ?

Devre mülkü satın almak diğer gayrimenkullerden farksız değildir. Devre mülk satın almak için diğer tapuda işlem yapmak gerekir. Öncelikle devre mülkü satan kişi ile alıcı arasında devre mülk sözleşmesi imzalanmaktadır. Bahsi geçen bu sözleşmede konutun hangi tarihler arasında kullanılabileceği, devre mülk sahibinin hangi giderleri ödemekle yükümlü olduğu, ortak kullanım alanları üzerindeki hak ve sorumluluklar ile demirbaş eşyanın sayımı ve kullanımı gibi temel maddelere yer verilir. Devre mülk sözleşmesi, tapu kütüğünün beyanlar hanesine eklenir ve devre mülk tapusu alınır. Devre mülk tapusu almak için gereken bazı belgeler vardır ve  onlar da şu şekilde sıralanır;

  • T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı veya pasaport
  • Tapu masraflarının yatırıldığını gösterir belge
  • Devre mülkün satın alınmasından itibaren 14 gün içinde herhangi bir sebep göstermeden alıcı taraf sözleşmeyi iptal edebilir. Gayrimenkulü satan kişi, devre mülk bedelini ve borç gösterir tüm belgeleri cayma hakkını kullanan kişiye vermekle görevlidir. Devre mülk cayma hakkını kullanmak için noterler vasıtası ile satıcı tarafa bildirimde bulunmak gerekir.

DEVRE MÜLK KİRALANA SÜRESİ NE KADARDIR?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 59. maddesine göre devre mülk en az 15 günlük süre ile kullanılabilir. İlgili kanunun 64. maddesinde de devre mülkü kiralayan ya da belirli bir dönem için satın alan kişi veya kişilerin devre mülk sözleşmesinde belirtilen süre sonunda evi boşaltmaları gerektiğine yer verilir.

Tapu satışı nasıl bozulur?

Tapu sahipleri nasıl bulunur?

Tapu kaydına nereden bakılır?


Geri Dön