22 / 11 / 2024
fuzul

Devremülk alırken dikkat edilecek 10 nokta!

Devremülk alırken dikkat edilecek 10 nokta!

Devremülk alırken ve aldıktan sonraki süreçlerde herhangi bir sorun yaşamamak için nelere dikkat edilmeli? İşte devremülk alırken dikkat edilecek 10 nokta..




Her sene otele gidip tatil yapmak yerine satın aldıkları devremülkte tatil yapmayı hayal eden vatandaşlar, yakasını sorunlar kurtaramıyor. Kimi vatandaşlar para verip satın aldığı devremülkü teslim alamamaktan, kimisi ise devremülk iade işleminin yapılamadığından yakınıyor. Vatandaşların kendi mülklerindeki tatil hayali adeta kabusa dönüşüyor. 

 

Peki, devremülk alırken herhangi bir sorun yaşamamak için nelere dikkat edilmeli? Hangi konularda önlem alınmalı? İşte devremülk alınırken dikkat edilecek 10 nokta;

 

1- Devremülk satın alacağınız firma hakkında gerekli ve detaylı bir araştırma yapın. Hakkında ne tür şikayetlerin veya olumlu yorumların yapıldığına bakın.

 

2- Devremülk sözleşmesini hemen imzalamayın. Firma ve devremülk tanıtımı sonrasında düşünme süresini uzun tutun. 

 

3- Devremülkü uzun vadeli bir yatırım olarak görün. Bir-iki senelik tatilden sonra satmaya karar vermeniz halinde satış işlemi zor ve uzun soluklu olabilir. 

 

4- Kira garantili devremülklerde, garantinin nasıl ve hangi şartlarda sağlandığına bakın. Aksi halde kendiniz kiralamak istediğiniz yine bu kiralama işlemi zor olabilir.

 

5- Devremülk fiyatının gerçekten makul bir fiyat olup olmadığına bakın.

 

6- Devremülkün bakım-onarım, işletme gideri adı altında yıllık alınacak aidat rakamını öğrenin. Aylık ödeyeceğiniz aidatın, sizin başka bir otelde yıllık bir tatil yapabileceğiniz rakama ulaşmamasına dikkat edin.

 

7- Devremülk alım esnasında sözleşme tesis dışında imzalanıyorsa, herhangi bir peşinat veya kıymetli evrak vermeyin. Önce tesisi görüp, tapusunu inceleyin.

 

8- İnşaatı başlamamış veya henüz tamamlanmamış devremülkler için yapılan sonradan teslimli satışlarda, firmadan teminat veya sigorta gibi bir güvence talep edin.

 

9- Satışa karar verildiği anda firmalarca müşteriye imzalatılan belgelerin hukuki niteliğini inceleyin. Sözleşmelerin en az 12 punto büyüklüğünde olup olmadığına bakın. Sözleşmede herhangi boş bir yerin bırakılmamış olmasına dikkat edin. Sözleşmenin bir nüshası ile firmanın tanıtım için hazırladığı sunumlardan örnek alın.

 

10- Sözleşme imzalandıktan sonra cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi 10 gün içinde yazılı olarak bildirin. Aksi halde sözleşmeden caymak hukuken kolay olsa da, firmanın işi yokuşa sürmesi nedeniyle ızdıraplı bir süreç yaşanabilir.

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön