29 / 04 / 2024

Dicle Vadisi'ne Central Park kurulacak!

Dicle Vadisi'ne Central Park kurulacak!

Diyarbakır’ın çılgın projesi devreye giriyor. Dicle Vadisi Projesi kapsamında bisiklet yolları, yeşil alanlar ve engelsiz yaşam alanları hayata geçirilecek...




Diyarbakır’ın çılgın projesi devreye giriyor. Dicle Vadisi Projesi kapsamında bisiklet yolları, yeşil alanlar ve engelsiz yaşam alanları hayata geçirilecek.


Bir yandan çözüm süreci devam ederken, öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin çehresini değiştirmek için çalışmalara başladı. İlk etapta Diyarbakır’ın çılgın projesi olarak bilinen Dicle Vadisi Projesi’ni hayata geçirmek için harekete geçen bakanlık, kentin siluetini tamamıyla değiştirecek projeye imza atacak. Çalışmalarına başlayan bakanlık, Dicle Vadisi’nin ekolojik potansiyelini de dikkate alacak. Kent ve çevresinde yaşayanların dinlenme alanları gereksinimlerini karşılamak amacıyla ilk aşamada Dicle Vadisi’nin Master Planı hazırlanacak. Bu planın ardından ise kentsel tasarım ve peyzaj projeleri ile uygulama çalışmaları başlatılacak. Bu çalışma ile Diyarbakır’da önemli ölçüde ihtiyaç duyulan yeşil alanlar artırılacak.


Geneksel hava korunacak


Bölgede meydanlar, bahçeler, yaya yolları, bisiklet yolları, hobi ve sportif alanları oluşturulacak. Geleneksel, yöresel, kültürel, doğal özellikleri ve çevresindeki alanlar ile kentin doğal yapısı da korunacak. Geleneksel öğeler yanında çağdaş peyzaj düzenlemeleri de yapılacak.


Öncelikli hedef bisiklet yolları


Projenin ilk etabı, On Gözlü Silvan Köprüsü ile hemen üst tarafından yükselen, Diyarbakır sur içinin ve çevresinin algılandığı Kırklar Tepesi yamaçlarında olacak. 280 hektar büyüklüğünde olacak Kırklar Tepesi Parkı içerisinde doğal gölet, açık hava etkinlik alanı, gezi, yürüme ve koşu yolları, dinlenme ve çocuk oyun alanları, kır kafeleri ile piknik alanları bulunacak. Parkı engelli ve yaşlıların da rahat kullanabilmesi amacıyla engelsiz bir tasarım düzenlemesi yapılacak. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Diyarbakır’da çevre ve doğanın korunması için öncelikle parkta sonrasında tüm kentte bisiklet yollarının yapılmasını öncelikli hedefleri arasına koydu.



Ahmet Fatih Erturan/ Star Gazetesi


Geri Dön