14 / 05 / 2024

Dikkat! SGK duyurdu! Bu meslekleri yapanlar erken emekli olacak!

Dikkat! SGK duyurdu! Bu meslekleri yapanlar erken emekli olacak!

SGK, erken emekli olabilecek mesleklerin listesini açıkladı. Ancak açıklanan bu listede meslekler haricinde erken emeklilikten faydalanmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken birtakım koşullar bulunmakta. Peki, erken emekli olmak isteyenlerin hangi şartları yerine getirmesi gerekiyor?



Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), belirlenmiş olan bazı mesleklere erken emeklilik hakkı tanımakta. SGK tarafından açıklanan bilgilere göre bazı meslek gruplarında çalışanlar 46-50 yaş aralığında emekliye ayrılabiliyor. Bir diğer ifadeyle ‘yıpranma hakkı’ olarak bilinen uygulama ile, çalışanların erken emekli olmasına olanak tanınıyor. Peki bu haktan faydalanabilen meslek grupları ve yerine getirilmesi gereken koşullar neler?

Dikkat! SGK duyurdu! Bu meslekleri yapanlar erken emekli olacak!

HANGİ ŞARTLAR ARANIYOR?

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de, erken emekli olunabilen bazı meslek grupları var. Özellikle ağır işlerde çalışanlar her sene için emekliliklerine 60 ila 90 gün eklerken bazı mesleklerin mensupları ise 180 gün ekstra yıpranma hakkı kazanmakta. Bu mesleklerde çalışan ve erken yaşta emekli olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar var.

Dünya’nın haberine göre, işte bunların başında, istenen prim gün sayısını doldurmak geliyor. Belirlenen süreyi dolduramayanlar bu kapsama dahil edilmiyor. SGK’nın açıklamasına göre yıpranma hakkı erken emekli olabilmek için prim gün sayısı; maden işçilerinin 1.800, diğer iş kollarında çalışanların ise 3 bin 600 gün fiili hizmet süresine tekabül etmekte.


Geri Dön