30 / 04 / 2024

Diyarbakır Bismil ve Çeltikli'de iskan sorunu çözülüyor!

Diyarbakır Bismil ve Çeltikli'de iskan sorunu çözülüyor!

TBMM'ye sunulan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile Diyarbakır Bismil ve Çeltikli'de yaşanan iskan sorununun çözülmesi öngörülüyor..



Meclise sunulan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile, 2510 sayılı İskân Kanununa göre Diyarbakır-Bismil-Çeltikli ilçesinde iskân edilmelerine karar verilen hak sahibi ailelerin iskânı için öngörülen konut ve işletme binalarında yaşanan sorunların giderilerek, mevcut yargı yükünün azaltılması ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi öngörülüyor.

Yapılan düzenleme ile; hem hak sahipleri ödeme güçlüğünden kurtulmuş olacak hem de tahsil edilemeyen kamu alacaklarının tahsili sağlanabilecek.

"Mülga 2510 sayılı İskân Kanununa göre Diyarbakır-Bismil-Çeltikli ilçesinde iskân edilmelerine karar verilen hak sahibi ailelerin iskânı için öngörülen konut ve işletme binaları yığma yapı tekniği ile yaptırılmıştır. Hak sahibi ailelere verilen taşınmazlarda arazi yapısı ve yapım tekniğinden zamanla meydana gelen deformasyonlar onarılamayacak düzeylere ve can ile mal güvenliğini tehdit edecek boyutlara gelmiş olup, hak sahibi aileler için yürürlükteki deprem yönetmeliğine uygun olarak yeniden yapılan ve yaptırılacak konut ve işletme binalarının borçlandırılarak verilmesi gerekmektedir." ifadelerine yer verilen Kanun gerekçesinde ayrıca şu ifadelere de yer verildi:

"Hak sahiplerinin eski konutları için yıl içinde yatırdıkları anapara taksitleri yeni borçlanma tarihi itibarı ile ÜFE katsayısına göre güncellenerek yeni borç bedelleri belirlenip ve konut teslimi ile geri ödeme süreci başlamaktadır. Binaların taşıyıcı sistemin yığma olması ve hafriyattan çıkan malzemenin dolguda kullanılması gibi hususlar idarenin kamu yararı amacıyla verdiği kararlar olup killi zeminin ilerde ortaya çıkarttığı problemler öngörülememiştir. Maddenin ikinci fıkrası ile varsa konutlarının yıkılıp yeniden yapılması amacıyla dava açan hak sahibi ailelerin açtıkları davalardan vazgeçerek yargı yükünün azaltılması ve vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanmıştır."

 


Geri Dön