15 / 05 / 2024

Diyarbakır'da yıkılan 3 bina için 'kolonları kesildi' iddiası! Projeler bir bir incelenecek!

Diyarbakır'da yıkılan 3 bina için 'kolonları kesildi' iddiası! Projeler bir bir incelenecek!

Diyarbakır'da yerle bir olan Diyar Galeria sitesinin altındaki marketin kolonlarının kesildiği ileri sürüldü. Kentte incelemelerde bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı gören vatandaşlar, tepkilerini dile getirdi. İşte ayrıntılar...



Sözcü Gazetesi'nden Özgür Cebe'nin haberine göre; Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da açıklamalarda bulunurken, bir vatandaş "Bakanım sizinle görüşmek istiyoruz. İki yıl önce buradaki marketlerin kolonlarını kestiler. Şikayet ettik ama işleme konmadı. Kaç tane yakınımız hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı. 

Tepki karşısında şaşıran Bozdağ, “Ben geliyorum” diyerek, vatandaşların yanına doğru gitti. 

Diyarbakır da yıkılan 3 bina için kolonları kesildi iddiası! Projeler bir bir incelenecek!

Diyarbakır'ın Ofis semtindeki Kurt İsmail Paşa 2. Sokak’ta yıkılan Sözel Apartmanı ile Diyar Galeria sitesinin iki bloğu ve Tesisler Kavşağı’ndaki Serin-2 Apartmanı’na ilişkin kolon ve kiriş kesme iddiaları Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından araştırılıyor. 

Her üç binanın da altındaki dükkânlarda taşıyıcı ana kolonlara ve kirişlere müdahale edildiği gündeme geldi. Sözel Apartmanı’nın zemin ve üstündeki birinci katın uzun senelerce konut olarak kullanıldığı, fakat daha sonra ruhsat başvurusu yapılarak her katta bulunan evlerin duvarlarının yıkılarak tek parça halinde dershane yapıldığı, bu işlem sırasında taşıyıcı kolonların binanın da çok eski olması sebebiyle hasar gördüğü iddia edildi. 

Diyar Galeria sitesinde ise çöken bloğun altındaki bir marketteki taşıyıcı kolonlara ve kirişlere müdahale edildiği, bu müdahale esnasında da site sakinleriyle işyerleri arasında da zaman zaman gerginlikler yaşandığı belirtildi. Enkaz altında yakınlarını kaybeden vatandaşlar, bu durumun ilgili birimlere aktarıldığını vurguladı. 

Aynı şekilde tesisler kavşağında çöken Serin-2 Apartmanı’nın altında bir banka şubesinin kullandığı dükkândaki beton, kolon ve kirişlere müdahale edildiği ileri sürüldü. 

Diyarbakır da yıkılan 3 bina için kolonları kesildi iddiası! Projeler bir bir incelenecek!

Dükkânın banka şubesinin kiralamasından önce zemindeki betonu kırıp dükkânın altındaki projede sığınak şeklinde olan bodruma merpen indirilerek sığınağın dükkâna depo olarak eklendiği ve bu tadilat sırasında kolonların hasar gördüğü belirtildi. 

Tüm bu iddiaların ardından, depremle ilgili başlatılan soruşturma çerçevesinde, her üç binanın statik durumları, belediyeden onaylı projeleri, ruhsat durumları ilgili belediyelerin İmar Müdürlüklerinden alınacak. 

Onaylı ruhsat projesi ile sonradan yapılan tadilat değişikliklerinin mevzuata uygun olup olmadığı araştırılacak ve gerek yüklenici müteahhit firma, gerekse binalarda konutları işyerine çevirerek tadilat değişikliği sırasında yapıların iskeletine zarar verdikleri ev ve dükkan sahiplerinin sorumlulukları olup olmadığı tespit edilecek soruşturma yönlendirilecek. 

Deprem nedeniyle Türkiye ekonomik krize girer mi? İşte yanıtı!

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği'nden Maraş Depremi açıklaması!

Deprem bölgesindeki 10 ilde binalar kaç yaşındaydı? Rakamlar il il açıklandı! En yeni binalar hangi illerde?


Geri Dön