03 / 05 / 2024

Diyarbakır'ı bayram tatili boyunca çok sayıda yerli turist ziyaret etti!

 Diyarbakır'ı bayram tatili boyunca çok sayıda yerli turist ziyaret etti!

Diyarbakır'a çoğunlukla günübirlik ziyaretin yoğun olması rağmen, bazı otellerde doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Kurban Bayramı tatili boyunca Diyarbakır'daki Ulu Cami, surlar, kiliseler gibi tarihi mekanlar turistlerle doldu taştı.




Çözüm süreciyle bölgede hakim olan huzur ve güven ortamı turizm sektörünü de olumlu yönde etkiledi. Turizm acentalarının düzenlediği turlar ve günübirlik yapılan ziyaretlerle bölge illerindeki çok sayıda tarihi mekanlar ziyaret ediliyor. 


Diyarbakır'a çoğunlukla günübirlik ziyaretin yoğun olması rağmen, bazı otellerde doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Kurban Bayramı tatili boyunca Diyarbakır'daki Ulu Cami, surlar, kiliseler gibi tarihi mekanlar turistlerle doldu taştı. 


Bölgenin en önemli kenti ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, konuklarını görkemli surlarıyla karşıladı. Kentte gelenler, sönmüş bir volkan olan Karacadağ'dan çıkan bazalt taşlarla yapıldığı için bozulmadan günümüze kadar gelebilen Diyarbakır surlarını, kent merkezine yaklaşık 20 dakika mesafedeki tarihi Keçi Burcu'nun üzerinden akşam üstü serinliğinde izlemenin tadına vardı.


Sur ilçesinde MS 639 yılında Roma tapınağına kurulduğu düşünülen bir kilisenin üzerine inşa edilen ve Selçuklu geleneğini yansıtan Anadolu'daki en erken ve en anıtsal cami olarak nitelendirilen Diyarbakır Ulu Cami, MS 2. yüzyıla ait St. George Kilisesi, Artuklu Hanı ile Cumhuriyet ve Osmanlı döneminin mimari özelliklerini yansıtan yapılarıyla ünlü İçkale, restorasyon çalışması sürmesine rağmen turistlerin gözde mekanı olmaya devam etti.


 Kimi akrabasını ziyaret etmek için, kimi arkadaşlarını kimi de tur vasıtasıyla Diyarbakır'a gelirken, gelenler tarihi mekanları gezmenin, burada kahvaltı yapmanın, yemek yemenin ve çay içmenin keyfini yaşadı. 


- Tarihi mekanlar dolup taştı


Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın Kurban Bayramı'nda çok sayıda yerli turist ağırladığını, çözüm sürecinin ardından kentin çok hareketlendiğini belirtti.


Bayramda otellerin dolu, birçok yerin çok canlı olduğunu kaydeden Aksu, 10 Gözlü Köprü, Keçi Burcu, Hasan Paşa Hanı, Gazi Köşkü, Sülüklü Han gibi tarihi mekanların dolup taştığına dikkat çekti.


Turizmin gelişmesinin Diyarbakır'a büyük bir katkısı olacağını ifade eden Aksu, "Bizim de misafirlerimiz vardı. Tarihi mekanların bir çoğunda oturacak yer bulamadık. Kentin tanıtılması açısından çok güzel oldu. Bayramda çok canlı bir Diyarbakır gördük" diye konuştu.


Dedeman Oteli Satış ve Pazarlama Müdürü Ömer Yüksel de geçmiş bayramlarda otellerinde doluluk oranının ancak yüzde 40 civarında olduğunu, bu bayramda ise kentte yaşanan hareketliliğin otellerindeki konaklamaya da yansıdığını söyledi.


Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması ile gezi gruplarını Diyarbakır'da ağırladıklarını kaydeden Yüksel, şöyle konuştu:


"7-8 grup Diyarbakır'a geldi. Barış süreci sayesinde geçmiş yıllara nazaran bayram oldukça hareketli geçti. Bayramın 3 günü doluluk oranı yüzde 100'dü. Diyarbakır'da geçmiş bayramlara oranla gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Barış sürecinin etkisiyle bu bayramı, bayram tadında yaşadık."


Sur ilçesinde tarihi evde kahvaltı hizmeti sunan Diyarbakır Evi Müdürü Cengiz Dolu ise bayram boyunca mekanlarında çok sayıda il dışında gelen müşterileri ağırladıklarını, yoğunluktan oldukça memnun olduklarını belirtti.


Kafileler halinde Diyarbakır'a turist geldiğini dile getiren Dolu, "Özellikle bayramın ilk 2 günü çok yoğun geçti. Sadece bayramın 3. gününde hava muhalefeti nedeniyle gelen müşteri sayısında azalma oldu. Gelen müşteriler, tarihi mekanda Diyarbakır'ın güzel yemeklerini yediler" dedi.


Bazı otel yöneticileri ise Diyarbakır'a turistlerin daha çok günübirlik gezilerle geldiğini, tur şirketlerinin Diyarbakır'ı konaklama kapsamına almalarını istediklerini bildirdi.


AA


Geri Dön