10 / 05 / 2024

Dizel araçlar kullanmak akıl kârı değil! Artık farklı bir çağ geliyor! İşte detaylar!

Dizel araçlar kullanmak akıl kârı değil! Artık farklı bir çağ geliyor! İşte detaylar!

Artık Dizel araçlar kullanmak akıl kârı değil. Dizel araçlara dair bildiklerinizi unutun. İşte detaylar!



Dizel araçlar artık tasarruflu olmaktan çıktı. Dizel araçlar motorinin benzine göre litre fiyatının daha uygun olması yakıt sarfiyatının az olmasından dolayı tercih ediliyordu. Akaryakıtta eşel mobil sistemi bağlamında belirlenen Özel Tüketim Vergisi ÖTV limitlerinin geçen yıl bitmesi ile gelen her zam pompaya yansımaya başladı. İlk olarak 2020 yılında motorinin fiyatı benzinin litresi fiyatını geçmişti. Ekim 2021’de de ikinci kez benzinin fiyatını aştı.

İstanbul’da motorinin litresi 26,90 TL, benzinin litresi ise 21,17 TL’den satılıyor. Gelen son zamlardan sonra motorinin fiyatı benzine göre yüzde 27 daha pahalı hale geldi. 100 killometrede 6 litre tüketen dizel bir otomobil kilometrede 1,62 TL yakıt harcanıyor. 7,5 litre tüketim benzinli araba kilometrede 1,60 TL tüketmeye başladı.

BENZİNE OLAN TALEP HER GEÇEN GÜN DÜŞÜYOR!

Uluslararası piyasalarda motorinin ton fiyatı hem doların TL karşısında değer kazanması ile artış sağlarken, hem de enerjiye olan talep nedeni ile daha yüksek tonajlı alımlar fiyatı yukarı çıkarıyor. Motorinin fiyatının daha yüksek olmasının ikinci bir sebebi olarak da Türkiye'deki motorin üretim tesislerinin azlığı ile öne çıkıyor. Küresel piyasalarda benzin arz fazlası oluşuyor. Elektrikli araçların gelişmiş ülkelerde sayısının artması ile birlikte benzine olan talep her geçen gün azalıyor. Buna ek olarak Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında benzin üretimi konusunda yüksek rafineriler var. Motorin üretimi talebin karşısında yetersiz kalmaya başladı.

Bal fiyatları sinyal veriyor! Üreticiler uyardı! İşte detaylar!

Türkiye cep telefonu imalatındaki başarısını ortaya koydu! İşte detaylar!

Hayvancılıkta tehlike çanları çalıyor! Türkiye süt krizinin eşiğinde!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön