05 / 05 / 2024

Doğal afetleri fırsata çevirenlere 5 bin lira ceza!

Doğal afetleri fırsata çevirenlere 5 bin lira ceza!

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, deprem esnasında ortaya çıkan fırsatçıları hakkında uyarıda bulundu. Koçal; “Aldatıcı Ticari Uygulamalar kapsamında 5 bin TL para cezaları alınabilir" dedi...



Elazığ depremi sonrası ortaya çıkan fırsatçılar ile ilgili Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal'dan açıklama geldi.

Dünya'dan Leyla İlhan'ın haberine göre; Elazığ’da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası birçok ev yıkılırken, birçok ev de hasar gördü. Deprem sonrası kentte kira fiyatlarında 2 kata varan artışlar yaşandığı ifade edildi. Yaşanan bu durum doğal afetler sonrası ortaya çıkan fırsatçılara yönelik cezai yaptırımları gündeme getirdi. Konuyla ilgili konuşan Tüketiciyi Koruma Derneği  ve Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, bu artışların yasal olmadığını dile getirerek, bu tarz durumlarda uygulamanın durdurulması ve 5 bin liraya varan para cezaları sözkonusu olduğunu belirtti.

“Aldatıcı Ticari Uygulamalara girer”

Kocal; “Bu tarz durumlar tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapma 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Kapsamında Yayınlanan, ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliğindeki 'Aldatıcı Ticari Uygulamalar' kapsamına girer” dedi. Aziz Koçal şöyle devam etti:

“ Yani, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapma”, yönetmeliğin “Aldatıcı Ticari Uygulamalar” bölümüne bent olarak eklendi” Deprem bölgesinde basına yansıyan kira artışları ile deprem çantaları gibi bazı tüketiciye sunulan bazı ürün ve hizmetlerdeki artışların da bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Koçal, haksız ticari uygulamalarda üç aya kadar ticari faaliyetin tedbiren durdurulması ve 5 bin lira idari para cezası uygulandığını aktardı.

“İl Ticaret Müdürlükleri’ne bildirilmeli”

Daha önce döviz yükselişinde de benzer uygulamalar olduğunu söyleyen Koçal, “2018 yılının sonları ve 2019 yılı başlarında Ticaret Bakanlığı ceza uygulaması yapmıştı” dedi. Bu durumlarda denetim yetkisinin Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’nde olduğunu söyleyen Koçal, bu tarz fırsatçıların şehirlerde İl Ticaret Müdürlükleri’ne bildirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

 Doğal afetleri fırsata çevirenlere 5 bin lira ceza!

“Affet durumlarına özel yasa çıkarılmalı”

Ticaret Bakanlığı ivedi olarak bölgede gerekli denetimleri yapması gerektiğini belirten Koçal, bu düzenlemeye ek olarak doğal afetler sonrası vatandaşa sunulan hizmetler ve mal satışları ile ilgili yasal düzenlemenin de ivedi olarak yapılarak, vatandaşa sunulan hizmet (Kiralama hizmetleri dahil) ve mal satışlarında fiyat artışlarının belirli bir süre için yasaklanması gerektiğini ifade etti. Halihazırda TÜİK’in açıkladığı TÜFE oranlarının üzerinden kira artış yapılamayacağını söyleyen Koçal, “Ocak ayı kira artış oranını ise yüzde 15.18. Evleri boş olan ev sahiplerinin fahiş kira talepleri ise tebliğ gereği işlem gerektiriyor” diye konuştu.

Türkiye’de doğal affet durumunda ortaya çıkan fırsatçılara yönelik hukuki bir düzenleme olmadığını ifade eden Tüketici Sorunları Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak ise, “Sel, yangın veya deprem gibi durumlarda sıkça ortaya çıkan fırsatçılığın önüne geçmek için hayata geçirilecek hukuki bir altyapıya ihtiyacımız var. Bu düzenleme olmadığı için böyle zamanlarda İhtiyaç duyulan ürünlerin fiyatında inanılmaz artışlar olabiliyor. Bu bir battaniye, bir gıda ürünü de olabiliyor. Dünyada bunun önüne geçmek böyle zamanlarda hayata geçen yasalar var ” diye konuştu.

Elazığ'da ev sahipleri kiraları artırdı! 


 


Geri Dön