06 / 05 / 2024

Doğalgaza yeni zam! Konutta yüzde 98, sanayide yüzde 552! 

Doğalgaza yeni zam! Konutta yüzde 98, sanayide yüzde 552! 

BOTAŞ tarafından yapılan son zam ile sanayiye sağlanan doğalgazda senelik fiyat yükselişi yüzde 552’ye; konutta ise yüzde 98'e ulaştı.



Doğalgaz fiyatlarında yapılan son zamlarla beraber başta elektrik olacak şekilde iğneden ipliğe her üründe yeni bir zam dalgasına neden olması öngörülüyor. BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada, 1 Nisan (dün) itibarıyla konutlardaki doğalgazın birim fiyatına yüzde 35 oranında, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatına ise yüzde 44.30 oranında, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 50 yükseliş olduğu belirtildi.

“ARTIK DENİZ BİTTİ”

Doğalgaza yeni zam! Konutta yüzde 98, sanayide yüzde 552! 

Bu zamlarla birlikte evlerdeki doğalgaza son 1 senede yüzde 92.8 zam yükseliş gerçekleşti. Sanayiye verilen doğalgazda ise senelik zam oranı yüzde 552'ye ulaşırken, elektrik üretiminde kullanılan doğalgazda bu oran yüzde 637 olarak gerçekleşti. Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) zamla ilgili açıklamasında doğalgazın yüzde 99'luk kısmının yurt dışı arz kaynaklarından temin edildiğine dikkat çekti. Doğalgaz zammıyla ilgili açıklamalarda bulunan eski BOTAŞ yöneticisi, enerji uzmanı Ali Arif Aktürk ise “Artık deniz bitti, enflasyon yüzde 65-70'lere ulaşır” şeklinde konuştu.

Aktürk, gazın maliyetinden düşük satıldığını belirterek vergiyle dengelenmek istendiğini ancak artık eklenecek para kalmadığını dile getirdi.

Sanayide son bir senede doğalgaz fiyatlarında yaşanan yükselişin yüzde 680'e ulaştığının altını çizen Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, yükü gittikçe çoğalan sanayicinin hareket kabiliyetinin kısıtlandığını bu sebeple de performans kaybının yaşanacağını belirtti. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön