26 / 11 / 2024

Doğu Marmara'da yatırım için 336 teşvik belgesi düzenlendi!

Doğu Marmara'da yatırım için 336 teşvik belgesi düzenlendi!

Doğu Marmara'daki yatırımlar için 2009 - 2014 yılları arasında bin 336 teşvik belgesi düzenlendi. Bölgede en fazla teşvik belgesi düzenlenen sektör 123 adetle taşıt araçları oldu.




Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Fatih Akbulut, 2009-2014 yılları arasında bölgede yatırım yapmak üzere 30,8 milyar liralık yatırım tutarı ve 61 bin kişilik istihdamı kapsayan bin 336 teşvik belgesi düzenlendiğini bildirdi. 


Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada, bölgede yatırım yapmak için Ekonomi Bakanlığı'ndan 2009-2014 yılları arasında bin 336 yatırım teşvik belgesi alındığını belirtti. 


Belgelerin 672'sinin Kocaeli, 262'sinin Sakarya, 203'ünün Düzce, 87'sinin Bolu ve 112'sinin Yalova’daki yatırımlar için alındığını aktaran Akbulut, bölgede alınan teşvik belgelerinin yatırım tutarının Türkiye genelinde alınan belgelerin yatırım tutarının yüzde 10'unu, yaratılması beklenen toplam istihdamın da yüzde 8’ini kapsadığını ifade etti.


Akbulut, bölgedeki yabancı sermayeli yatırımlar için 204 adet teşvik belgesi düzenlendiğine dikkati çekerek, sektörel bazda en fazla teşvik belgesinin 123 adetle 5 milyar 134 milyon liralık yatırımı kapsayan taşıt araçları sektöründe alındığını ve bu sektörde alınan belgelerin payının yüzde 9,5 olduğunu kaydetti.


Taşıt araçları sektörünü, yüzde 5,5'le turizm, yüzde 5'le kimya, 4'le enerji ve yüzde 3'le ticaret-depolama sektörlerinin izlediğini belirten Akbulut, 2012 yılında uygulanmaya başlanan cari açığın azaltılması ve yurtiçi üretim kapasitesinin az olduğu ara mallarının üretimini özendirmeyi amaçlayan yeni teşvik sistemi kapsamında bölgede 2'si Kocaeli ve 1'i Sakarya'da olmak üzere 3 stratejik yatırım teşvik belgesi alındığını vurguladı.


- 105 belge kredi faiz desteğinden yararlandı


Akbulut, söz konusu dönemde bölgede alınan teşvik belgelerinin 105'inin kredi faiz desteğinden yararlandığına işaret ederek, şunları kaydetti:


"Kredi faiz desteğinden yararlanan teşvik belgelerinin 75'i Düzce, 18'i Kocaeli, 8'i Sakarya, 3'ü Yalova ve 1 tanesi Bolu ilinde yapılan yatırımlar sonucu alınmıştır. Kredi faiz desteğinden faydalanılan bu 105 teşvik belgesi kapsamında 5 milyar 660 milyon liralık yatırım ve 6 bin 600 kişilik istihdam öngörülmüştür. Düzce haricindeki bölge illerimizin teşvik sistemi kapsamında görece gelişmiş kabul edilen 1'inci  ve 2'nci bölgede yer alması neticesinde, bu illerimizde yapılan yatırımlarda faiz desteğinden faydalanılamamaktadır. Ancak yüksek katma değerli öncelikli yatırım konuları Ar-Ge, çevre ve stratejik konularda yapılacak yatırımlarla birlikte alınacak teşvik belgeleri ile bölgemizdeki tüm illerimizde faiz desteğinden yararlanılması mümkün olup, bu durumda pozitif bir ivme yakalanabilecektir." 


Akbulut, önemli teşvik araçlarından biri olan faiz desteğinin ekonomik gelişmişlik sırasına göre daha alt seviye illerden oluşan 3, 4, 5 ve 6'ncı bölgelerde verildiğini vurgulayarak,  "Bölgemizi oluşturan illerden yalnızca Düzce'de yapılan yatırımlar bölgesel teşvik kapsamı altında TL cinsi kredilerde 4 puan, döviz cinsi kredilerde 1 puan olmak üzere kredi faiz desteğinden yararlanabilmektedir. Ancak 'öncelikli yatırım konuları' başlığı altında yer alan yatırımlar da 5'inci bölge teşviklerinden yararlanabilmektedir" ifadesini kullandı. 


AA


Geri Dön