08 / 05 / 2024

Dolar 23 TL'yi geçti, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu acil uyarıda!

Dolar 23 TL'yi geçti, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu acil uyarıda!

Doların 23 TL'yi aşmasıyla birlikte, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu Türkiye'nin yüksek işsizlik oranına dikkat çekiyor. Döviz kurundaki artışın faiz artışıyla dengeye oturtulabileceğini belirten Kozanoğlu, bu durumda faizlerde önemli bir artışın kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.



Ayrıca Kozanoğlu, döviz kurundaki yükselişin bir ön hazırlık olduğunu ve dövizin belli bir noktaya ulaştıktan sonra keskin bir faiz artışıyla dengeye oturtulabileceğini dile getiriyor. Ancak bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda faizlerde ciddi bir artışın kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

Faizlerdeki artışın iki tür etkisi olduğunu vurgulayan Kozanoğlu, bireylerin ve küçük-orta ölçekli işletmelerin kısa vadeli kredilerinin faizlerinin yükselmesiyle ödemelerde güçlük çekeceğini ve talebin azalacağını ifade ediyor. Bu durum işletmelerin nakit sıkıntısı yaşamasına ve işten çıkarmaların artmasına neden olabileceğini belirtiyor.

 Dolar 23 TL yi geçti, Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu acil uyarıda!

Prof. Dr. Kozanoğlu, Türkiye'deki işsizlik oranının yüzde 10-15 aralığında bir seviyeye kısa sürede ulaşabileceğini düşünüyor. Bu durum, diğer ülkelerde yüzde 10'luk bir işsizlik oranının bile büyük bir gündem maddesi olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'nin işsizlik sorununu ciddi bir şekilde ele alması gerektiğini ifade ediyor.

Ayrıca Prof. Dr. Kozanoğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na Mehmet Şimşek'in atanmasını ve Merkez Bankası'nın başına Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesini de değerlendiriyor. İlk icraat olarak faiz artırımı beklediğini ifade eden Kozanoğlu, bu kararın 22 Haziran'da Para Politikası Kurulu toplantısında alınabileceğini belirtiyor.

Doların gözü döndü durmuyor! Kızgın boğa gibi 35 TL'ye fırlayacak!

Ancak Kozanoğlu, Türkiye'de Orta Vadeli Program ve ilan edilmiş hedeflerin olmamasının bir sorun olduğunu dile getiriyor. Enflasyonun yüksek olduğunu ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün bu oranı aşağı çektiğini ifade ediyor. Bununla birlikte, faizlerin belirlenmesinde enflasyon tahminlerinin dikkate alınması gerektiğini vurguluyor ve kademeli bir faiz artışı stratejisinin tercih edilmesi gerektiğini örneklerle açıklıyor.

Kozanoğlu, yabancı yatırım bankalarının dolar/TL kuru tahminlerine ve faiz artırımına ilişkin görüşlerine de değiniyor. Bu bankaların önerilerine göre faizlerin artırılması gerektiğini belirtiyor, ancak Türkiye'nin ani bir şekilde Merkez Bankası'nı açıklamasının beklenmemesi gerektiğini söylüyor.

Asgari ücretliler dikkat! Göz kamaştırıcı zam için pazarlık o tarihte başlıyor!
Yatırım araçları haftalık performansını artırdı!
Prof. Dr. Naci Görür'den deprem ve tsunami uyarısı!

Geri Dön