Ekonomi

Dolar euroya meydan okuyor! Makas gittikçe açıldı! Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek?

Fed Başkanı mart ayından itibaren faiz artırımı kararları alırken dolar kuru hızla değer kazandı. Öte yandan Yüksek enflasyonun etkisi ile euro değer kaybediyor. Aradaki makas gittikçe açıldı. Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek? Dolar resmen euroya meydan okurken aradaki makas gittikçe artmaya başladı

Dolar kuru temmuz sonun ile ağustos ayı başından itibaren yükselmeye başlaması ile euro gibi güçlü ülke para birimlerine karşı 20 yılın üzerine  güçlü seviyeye ulaştı. Dolar resmen euroya meydan okurken aradaki makas gittikçe artmaya başladı. Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek? İşte ayrıntılar...

DOLAR EUROYA MEYDAN OKUYOR

Batı’nın Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan sonra  enerji krizi ve tedarik sıkıntısı nedeni ile yüksek enflasyona sürüklenen Avrupa Birliği’nde, bölgenin ortak para birimi olan euro, 13 Temmuz tarihinde, 2002 yılının aralık ayından bu yana ilk kez 1 seviyesinin altını gördü.

 

En son 22 Ağustos tarihinde dolar karşısında 0.9943 seviyesine gerileyen euro, 5 Eylül’de ise 0.9929 bandına kadar düştü.
Peki euro neden düştü? Euro kurunda neler oluyor? Avrupa'da neler oluyor? Eur düşmeye devam edecek mi? Euro ne zamana kadar düşecek? İşte tüm merak edilenler...

EURO NEDEN DEĞER KAYBETTİ?

Euro kuru 20 yıl aradan sonra ilk kez dolar karşısında bu kadar büyük değer kaybetti. Peki euro neden değer kaybetti.

Avrupa, Rusya'ya yönelik uyguladığı petrol ve doğalgaz ambargosu nedeniyle yaşadığı enerji kıtlığının etkileri, üye ülkelerin merkez bankaları iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme yani ‘resesyon’ yaşanacağının sinyallerini veriyor olması, ABD’nin Federal Rezerv Bankası’nın (FED), ‘pandemi, artan gıda ve enerji fiyatları ile daha geniş fiyat baskısı nedeniyle arz ve talep dengesizliklerini yansıtan enflasyon yüzünden’ faiz artırması euronun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu.


ABD’nin FED'in, ‘pandemi, artan gıda ve enerji fiyatları ile daha geniş fiyat baskısı nedeni ile arz ve talep dengesizliklerini yansıtan enflasyon yüzünden’ faiz artışına gitmesi de doların euro karşısında değer kazanmasına neden oldu.

EURO DÜŞMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Euro kurunun düşmeye devam edip etmeyeceği merak edilip aratılan konular arasında yer alıyor. Konu ile ilgili oç. Dr. Bolgün euroun ne olacağını açıkladı. Bolgün şu ifadeleri kullandı:
“Euro/dolar bir miktar daha düşecek. 8 Eylül günü Avrupa Merkez Bankası'nın toplantısı var. Büyük ihtimalle 0.50 ila 0.75 arasında faiz artışı olacağı konuşuluyor ama bence 0.50 yapılacak.

Bu durumda büyük ihtimalle euronun, dolar karşısında önce önümüzdeki haftalarda 0.96’ları, ay sonuna doğru belki 95 seviyesini, yıl sonuna kadar da 0.90 seviyeleri göreceğini tahmin ediyorum.''  

 

AVRUPA BU DURUMDAN NASIL ETKİLENECEK?

Euro dolar karşında değer kaybetmeye devam ediyor olması Avrupa'nın bu durumdan nasıl etkileceği konusu araştırılıyor.

Bu konuda açıklama yapan Doç. Dr. Bolgün, şu ifadeleri kullandı:'' An itibari ile aşağı yukarı önümüzdeki 3 çeyrekte Avrupa'da resesyon devreye giriyor ve en az 3 çeyrek sürecek belki 4 çeyrek yani  1 seneye yakın bir süre büyümesi ekside kalacak.

Enflasyonu ise yüksekte kalacak. Bu da aslında iktisadi anlamda taksflasyon anlamını taşıyor. O da çok keyifsiz bir şey. Yüksek enflasyon, düşük büyüme hatta büyüme de yok, negatif büyüme ve çekilme durumu var ve o da taksflasyon oluyor. 

Ayrıca hane halkının harcama eğilimleri de bu yüksek enflasyon ve artan enerji giderleri dolayısı ile hızla geriye çekilecek. Yani hane halkının tüketim harcaması azalacak. 

Peki Türkiye bu durumdan nasıl etkilenecek? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı..

TÜRKİYE BU DURUMDAN NASIL ETKİLENECEK?

Dolar ve euro arasındaki gerilim, euronun dolar karşısında değer kaybetmesi Merkez Bankalarının şahin tonda açıklamaları, Türkiyeyi nasıl etkileyecek? İşte yanıtı..

Sputniknews'de yer alan habere göre; Türkiye’nin bu durumdan nasıl etkileneceğine dair açıklama yapan Bolgün, “Bu bizi de ihracat tarafında olumsuz etkileyecek. Türkiye'nin şu anda yüksek büyümesini yukarıda tutan, ikinci çeyreğin de yine yüzde 6-7 gelmesini sağlayan ve yukarıda tutan ana iki unsur var. Biri ihracat, ikincisi de hane halkının iç tüketim harcamaları. Şimdi ihracat tarafı da sekteye uğramaya başlayacak.

 

Özellikle son çeyrekten itibaren başlayan kış sürecinde. Buna karşılık Türkiye için olumlu denilebilecek bir durum da bulunuyor. O da kış turizmi. Turizm muhtemelen Türk tarihinde ilk kez doğalgaz kesintisi dolayısıyla Almanya’dan Hollanda’dan, Kuzey Avrupa’dan başta olmak üzere yaşlı nüfusu buraya çekecek.

Bu haberlere de yansıyor görüyoruz. Oradan bir katkı gelecek. Dolayısıyla Türkiye'nin durumu ayrı ama bu kış için açıkçası Avrupa tarafından kolay bir çözüm göremiyorum” şeklinde ifadelerini kullandı.

Dolar şahlandı, Euro, Sterlin ve Yen dibe vurdu

Euro bölgesinde beklenmeyen yükseliş! Euro atağa geçti! Hemen bakın

Dolar ne altın dinledi, ne euro..Beklenen rakam şimdi açıklandı! Doları olanlar hemen bakın

1 sterlin 1 dolar mı olacak? Uzman isimden flaş açıklama! Uzak değil her an...