Ekonomi

Dolar kuru, faiz enflasyon… Ünlü ekonomist Yeşilada peş peşe açıkladı! Seçimlerden sonra ekonomide bunlar yaşanacak!

Ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın seçimlere kadar kuru kontrol altında tutmak için dövize müdahale etmesinin, 21 Aralık 2021’de yaşandığı gibi bir kur patlamasına neden olabileceğini söyledi. Yeşilada, seçimlerden sonra yaşanacak ekonomik durumla ilgili de çok çarpıcıTürkiye ekonomisinin 2002 senesinden bu yana en zor yıla girdiğini iddia eden Yeşilada, AK Parti hükümetinin sandığa düşük enflasyon ve yüksek büyümeyle gitmek istediğini ancak enflasyonla mücadele etmeyi bilmediği gibi, TCMB’nin de kuru kontrol altında tutmak için döviz piyasasına sürekli müdahale ettiğini hatırlatarak, “Bu durum, seçimler öncesi 21 Aralık 2021 benzeri bir kur depremine neden olabilir” diye konuştu

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, YouTube kanalında ekonomi gündemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisinin 2002 senesinden bu yana en zor yıla girdiğini iddia eden Yeşilada, AK Parti hükümetinin sandığa düşük enflasyon ve yüksek büyümeyle gitmek istediğini ancak enflasyonla mücadele etmeyi bilmediği gibi, TCMB’nin de kuru kontrol altında tutmak için döviz piyasasına sürekli müdahale ettiğini hatırlatarak, “Bu durum, seçimler öncesi 21 Aralık 2021 benzeri bir kur depremine neden olabilir” diye konuştu.

Yeşilada, seçimler öncesi (ihracat) dış talep daralırken, iç talebi Hazine harcamaları ve bol keseden kredi dağıtarak büyütmenin mümkün olduğunu fakat kredi alma koşullarının da son derece karmaşık olduğunu ve kredi alacaklara bankaların sorması gereken soruları  TCMB ve BDDK’nın sorduğunu söyledi.

Yaşanan bu durum nedeneyle kredi almak isteyen KOBİ’ler’in bu işin içinden çıkamayacağını savunan Yeşilada. bunun dışında, ekonomide hızlı büyümenin her zaman daha geniş cari açık ve daha yüksek enflasyon anlamına geldiğini hatırlattı.

Yeşilada, enflasyonun bu sene tahminlerden daha yukarıda yüzde 50 olacağını öngörerek, “Geçtiğimiz yıl enflasyonda enerji maliyetleri önemliydi. Şimdiyse enerji stabil. Ancak bu kez de işçilik maliyetleri çok yükseldi. Asgari ücrete yapılan zamdan sonra, özel sektör de ortalama yüzde 40 ila 45 arasında bir zam yapacak ve maliyetler yükselecek” dedi.

Enflasyonda en önemli ikinci etkenin de ‘beklenti’ olduğuna vurgu yapan Yeşilada, “Bu durum özellikle hizmet sektöründe çok yaygın. Hemen her iş kolu, yıl başında yaklaşık yüzde 50 zam yaptı” diye konuştu.

SEÇİMLER SONRASI EKONOMİ NASIL OLACAK?

Önümüzdeki mayıs ayında yapılması planlanan seçimlerin ardından yaşanacak ekonomik durumla ilgili öngörülerini de paylaşan Yeşilada şunları kaydetti:

“Sayın Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi, muhalefetin de TBMM’deki sayı üstünlüğünü ele geçirmesi durumunda enflasyon manzarası çok kötüye gider. Çünkü sayın Erdoğan’ın seçimlerden sonra mevcut ekonomi politikalarını değiştireceğine dair hiç bir kanıt göremiyorum. Sayın Erdoğan kendi ekonomik politikalarını devam ettirir belki politika faizini sıfıra bile çekebilir. Muhalefetin kazanması durumunda ise eskiye yani Ortodoks ekonomi politikalarını devreye alması durumunda ise tıpkı bir geminin hemen durmayacağı gibi enflasyon de belirli bir süre devam eder”