29 / 04 / 2024

Dolar kuru tahminleri arka arkaya geldi! Dikkat tam 8 lira birden zıplayacak! 

Dolar kuru tahminleri arka arkaya geldi! Dikkat tam 8 lira birden zıplayacak! 

Merakla beklenen 31 Mart seçimleri yaklaşırken, dolar kurundaki gelişmeler de yatırımların gündeminden düşmüyor. Peki dolar kuru ne olacak? İşte tek tek paylaşılan o detaylar...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre merakla beklenen yerel seçimler sonrası ve sene sonuna kadar dolar kurunda yaşanacak artışlar da teker teker listelendi.

ODATV tarafından aktarılan detaylara göre merakla beklenen 31 Mart öncesi piyasalarda 'seçim ekonomisi' ibareleri giderek daha da artarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yaz aylarında başlatmış olduğu rezerv biriktirme sürecini 180 derece tersine çevirdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre dolar kurunu baskılamak için piyasalara yönelik müdahalelerini sürdüren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası gün aşırı ortalama 800 milyon dolarlık satış gerçekleştirirken, ekonomi dünyası da yönünü artık sayılı günlerin kaldığı 31 Mart seçimlerine çevirdi...

Dolar kuru tahminleri arka arkaya geldi! Dikkat tam 8 lira birden zıplayacak! 

MERKEZ BANKASI MERAKLA BEKLENEN DOLAR TAHMİNİNİ AÇIKLADI

Geçtiğimiz sene gerçekleştirilen seçimlerden sonra yaşanan kur artışının bir benzerinin bu seçimlerin sonunda yaşanıp yaşanmayacağı adeta büyük bir muamma olurken, ekonomistlerin bu konuya ilişkin görüşleri de oldukça değişiyor. 

Söz konusu konuya yönelik referans alınan temel noktalardan bir tanesi de Merkez Bankası tarafından her ay düzenli şekilde yayınlanan Piyasa Katılımcıları Anketi olarak biliniyor.. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yayınlamış olduğu son raporda 53 tanesi finansal sektör ve 15 tanesi reel sektör olacak şekilde toplamda 68 katılımcıya yöneltmiş olduğu sorular karşısında, dolar/TL paritesinde yaşanması beklenen muhtemel senaryolar da peş peşe ortaya çıktı.

DOLAR YIL SONUNA KADAR 8 LİRA ARTACAK

Paylaşılan detaylara göre katılımcılar, "Bankalararası döviz piyasası ABD Dolar kuru beklentiniz nedir? (TL)" şeklinde sorulan soruya, 31 Aralık tarihi için 40.02 liralık bir beklentiyle cevap verdi verdi. Söz konusu bu durum, ülkemizde senenin geri kalan 9 aylık kısmında dolar kurunda her ay ortalama olarak 0,9 liralık bir artış yaşanacağı anlamı taşıyor.

Bir başka deyişle ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın anketine katılım sağlayan katılımcılar, yerel seçimler sonrası dolar kurunda ani bir yükseliş beklemiyor. Bu yükselişin senenin geri kalan bölümüne yayılacak biçimde yaşanması ve senenin son bölümünde dolar kurunun 2024 yılını 40 liradan tamamlaması 'en muhtemel' senaryo şeklinde belirtiliyor. 

Deprem bölgesinde rezerv alan karmaşası!

BİM'de tencere-yemek hazırlama araçları büyük indirime girdi! BİM katalog bu hafta 2024! Çatal, kaşık, çaydanlık...

Ünlü ekonomist uyardı: İftar menüsü tuzağına dikkat


Geri Dön