28 / 07 / 2024

Dolar mı alsam yoksa altın mı diye düşünenler dikkat! Ekonomist Baki Atilal en çok kazandıranı açıkladı

Dolar mı alsam yoksa altın mı diye düşünenler dikkat! Ekonomist Baki Atilal en çok kazandıranı açıkladı

Önce FED faiz kararını açıkladı, ardından TÜİK enflasyon rakamlarını verdi. Vatandaşlar önlerini görebilmek için ekonomistlerden açıklama bekliyor. Bir önemli açıklama da ünlü ekonomist Baki Atilal’dan geldi. İşte ayrıntılar…


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Atilal, FED’in artışının, iki-üç yıl devam edeceğini öngörerek tv100’de şu açıklamaları yaptı:

Petrol tarafını yurt dışına havale ettik. Peki gıda tarafında biz nasıl bir yapısal reform yapıyoruz? Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın paylaştığı beklentilere göre görüntü itibarıyla yılın son ayına kadar bu seviyelerde kalacağız. Yılın son ayında da yaklaşık 12 puanlık bir düşüş yaparsak yüzde 60 civarında bir yerlerde yılı kapatacağız gibi görünüyor. Burada petrol, kur ve gıda fiyatlarının ciddi derecede artmayacağı varsayımı var. 

Dünya enflasyona karşı faiz artırarak ve likiditeyi kısarak mücadele verirken biz likidite tarafında bir şey yapmıyoruz. Kredi hacmini daha genişletmeye çalışıyoruz. Nüfus miktarındaki artışı da hesaba katınca maliyet ve talep enflasyonunun bir arada olduğu bir dönem sıkıntılı dönem olacakmış gibi görünüyor.

Rusya'ya AB Kırım'ı ilk işgal ettiğinde gıda konusu başta olmak üzere bir yaptırım uyguladı. Onlar da iki yıllık bir program açıkladılar. 2 yıl sonunda her ne olursa olsun gıda tarafında biz kendi kendimize yeteriz. Bizim de en basitinden maden petrol tarafında enerji depolama tesisleri yapamıyoruz, kısa sürede olmuyor zaten... Biz doğalgaz tarafında da hem Rusya hem İran'a fazlasıyla bağımlıyız. Bir taraftan ABD yaptırımları var. Gıda tarafında yapısal bir reform, Hindistan'ın geçen günlerde açıkladığı gibi ciddi sübvansiyonlar elektrik, doğalgaz, su kullanımında ciddi sübvansiyonlar vererek üretim maliyetini aşağı çekmemiz gerekiyor ki en azından gıda tarafında bir rahatlama yaratalım. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaklaşık iki aydır enerjiden bahsetmiyor. Yoksa market denetlemeleriyle herhangi bir şey olmadığını hepimiz gördük. KDV indirildiği takdirde devlet feragat ediyor. Bu vatandaşa 2 gün yansıyor.

Dolar mı alsam yoksa altın mı diye düşünenler dikkat! Ekonomist Baki Atilal en çok kazandıranı açıkladı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön