Ekonomi

Dolar ve altın fiyatları ne olacak diye beklerken sürpriz patlama! İlk kez gündeme getirildi şaşkınlık yarattı

Dolar ABD Merkez Bankası'nın faz artırımı sonrası yükselişe geçmiş altın fiyatları da baskı altındayken piyasalarda hareketliliğe neden olan sürpriz bir çıkış geldi. Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun şahin ismi ilk kez faiz artırımından bahsetti.Euro da yükselişini sürdürdü

Serbest piyasada güne 15,64 TL’den başlayan dolar, 15,84 TL’ye kadar yükseldi. Euro da yükselişini sürdürdü. Güne 16,38 TL’den başlayan euro, 16,55 TL bandını da aşarak 16 lira 72 kuruş seviyesini gördü.

Dolar kuru, iki haftaya yakın süredir yükselişini sürdürüyor. Haftaya 15,63 TL’den başlayan dolar, kur korumalı mevduat hesabının devreye alındığı 20 Aralık'tan beri ilk kez 15,65'in üzerini dün gördü.

Günün ilk dakikalarında 15,64 liradan işlem gören dolar, 15,84 seviyelerini de aştı. 

Euro ise haftaya 16,33 TL’den başladı. Önceki kapanışını 16,31 TL’den yapan euro, önce 16,38 TL'yi test etti, ardından 16,55 seviyesine kadar yükseldi.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZ ARTIRIMI DEDİ EURO YÜKSELDİ

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot, 50 baz puanlık faiz artışını dile getiren ilk isim oldu.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı olan ve AMB’nin en şahin üyelerinden biri olan Knot 50 baz puanlık faiz artış sinyali veren ilk Euro Bölgesi yetkilisi oldu. Knot bir televizyon kanalına verdiği mülakatta Temmuz ayında 25 baz puanlık artışından yana olduğunu ancak gerektiği takdirde daha yüksek oranda bir artışı da dışlamayacaklarını kaydetti.

50 BAZ PUAN FAİZ ARTIRIM SİNYALİ

Knot’un bu açıklamaları sonrası Euro yükselişini sürdürdü ve yüzde 0.8 artışla dolar karşısında 1.0517’den işlem gördü. Para piyasalarında Aralık ayına kadar AMB’den toplam 105 baz puanlık faiz artışı fiyatlanıyor.

Fed bu ay politika faizini 50 baz puan artırırken Euro Bölgesi yetkilileri Ukrayna’daki savaş nedeniyle daha temkinli davranıyor.

Knot “21 Temmuz’daki para politikası toplantısında ilk faiz artışı fiyatlanıyor. Bu da bence gerçekçi. Gelecek birkaç ayda enflasyonun daha fazla ivmelendiğini görürsek daha yüksek faiz artışını dışlamayız” değerlendirmesini yaptı.

Euro Bölgesi enflasyonu yüzde 7.5 ile bankanın hedefinin neredeyse 4 misli üzerinde.

Knot ayrıca küresel resesyon beklemediğini, ancak gelecek birkaç ay daha yüksek enflasyonla karşı karşıya olacaklarını ve tek seçeneklerinin para politikasında normalleşme olduğunu bildirdi.

Zam geleceği açıklanan asgari ücret emekli ve memur maaşlarında sürpriz gelişme: Bakan Bilgin işareti verdi ama...

Benzinli ve dizel aracını hibritle değiştirene devlet desteği! Bayiler siparişleri almaya başladı

Adalet Bakanlığı'na personel alım ilanı duyuruldu! İş arayanlara fırsat yarın başlıyor

Altını koluna takan yanacak cebine koyan uçacak! Altın fiyatıyla ayakları yerden kesecek

Gözler TMO'dayken en yetkili isim 'Üzgünüm' diyerek açıkladı: Buğday fiyatları yüzde 25 zamlandı daha da artacak!