30 / 04 / 2024

Dolara fren yaptırmak için 25 milyarlık ödeme yapılacak! 4 aylık fatura ortaya çıktı

Dolara fren yaptırmak için 25 milyarlık ödeme yapılacak! 4 aylık fatura ortaya çıktı

Geçtiğimiz yılın sonunda dolardaki aşırı yükselişi frenlemek için devreye alınan Kur Korumalı Mevduat Hesabı'nda biriken para 782 milyar TL'ye ulaştı. Bu hesaplara para yatıranlara devlet bütçesinden ödenecek para ise 25 milyar lira oldu.



Kur korumalı mevduat uygulamasının ilk bir ayında 21 Ocak’a kadar yaklaşık 184 milyar liralık hesap açıldı. Bu tutarın 135 milyarı doğrudan TL cinsinden açılan hesaplar. Döviz tevdiat hesabından (DTH) dönüşüm yoluyla açılan hesap toplamıysa 49 milyar.

Dünya gazetesinin haberine göre; 184 milyar liralık bu hesapların bir ayda ‘oluşan’ kur farkı yükü 19,6 milyar lirayı buldu. Bu tutarın 14,8 milyarı 8 Nisan’a kadar ödendi. 

8 Nisan’a kadar TL cinsi açılan hesaplar için 13,2 milyar lira, dövizden dönüşüm yoluyla açılan hesaplar için de 1,6 milyar lira kur farkı ödendi.

TL cinsi açılan hesaplarla ilgili farkı Hazine ve Maliye Bakanlığı, DTH dönüşümlü hesaplarla ilgili farkıysa Merkez Bankası ödüyor.

Mart ayında kaydedilen ve bütçede yer alan 11,7 milyar liralık ödeme dikkate alındığında toplam hesapların yaklaşık yüzde 85-86’sının üç ay vadeli olduğunu hesaplandı.

 Dolara fren yaptırmak için 25 milyarlık ödeme yapılacak! 4 aylık fatura ortaya çıktı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön