27 / 04 / 2024

Dolarda 9 TL beklentisi!

Dolarda 9 TL beklentisi!

Türkiye'de hükümetin planının dolar hedefinin 9 TL olduğu ileri sürüldü. Reuters ajansı, 'kur korumalı mevduat' kararının nasıl alındığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.



Reuters, 'kur korumalı mevduat' kararının nasıl alındığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buna göre, planla ilgili geçen hafta çalışmalar gerçekleştirildi. Bir yetkili, devletin dolar hedefinin 9 TL olduğunu ileri sürdü.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Reuters ajansı, TL'nin döviz karşısında değer kaybetmesinin ardından hükümet tarafından hayata geçirilen 'kur korumalı mevduat planı'yla ilgili açıklamalarda bulundu.

Dolarda 9 TL beklentisi!

Ankara'da konuya ilişkin görüşmelerle ilgili bilgi sahibi 4 kaynağa dayandırılan haberde, söz konusu plan üzerinde geçen hafta ve 'sadece dolar/TL kurunun 18 eşiğini aşması' durumunda devreye sokulmak üzere çalışmalar yapıldığı ifade edildi. 

Haberde, hükümetin dolar/TL kurunun 9 civarına düşmesini planladığına dikkat çekşilirken, 'kur korumalı mevduat planı'nın da ilk olarak 2018 yılında gündeme geldiği, fakat dönemin Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak tarafından reddedildiği ileri sürüldü.

Dolarda 9 TL beklentisi!

'İddialı ama riskli'

Haberde, "Türkiye'de Hazine Bakanlığı geçtiğimiz hafta, sadece para biriminin dolar karşısında 'absürd' olan 18 eşiğini geçmesi halinde bir çöküşü geri çevirmek için devreye sokulacak olan iddialı ama riskli bir plan üzerinde çalışıyordu. Üst düzey bir Türk yetkilinin Reuters'a söylediğine göre, Hazine Bakanlığı'ndaki bürokratlar ekibi, TL'nin bu seviyenin ötesinde değer kaybetmesinin ekonomiye 'onarılamayacak' şekillerde zarar vereceğine karar verdi" ifadelerine yer verildi.

Dolarda 9 TL beklentisi!

'Durum sürdürülebilir değildi'

Habere göre Hazine Bakanlığı'ndaki bürokratlar başka bazı seçenekleri de değerlendirirken, sonuç olarak bu plana karar verildi. Reuters, pazartesi akşamı TL/dolar'ın 18.4'e, euro/TL'nin de 20'ye kadar çıkmasından sonra hükümetin 'tetiği çektiğini' dile getirirken, bir kaynak kurların 'balon oranlarına' ulaştığı bu noktada müdahalenin gerekli görüldüğüne vurgu yaptı. Kaynak, "Durum sürdürülebilir değildi. Bunlar sorunlu ve gerçekten absürt seviyelerdi" diye konuştu.

Dolarda 9 TL beklentisi!

'Hükümetin hedefi 9, beklentisi 12-14'

İsmi açıklanmayan bu kaynak, "Dolar 9 civarına düşerse bu iyi bir seviye olacaktır" dedi. Bir diğer kaynak ise, hükümetin kurun 9 seviyesine düşmesini umduğunu ancak birkaç ay boyunca dolar karşısında 12-14 seviyeleri arasında kalmasını beklediğine dikkat çekti. 

Ajansa açıklamalarda bulunan bir Türk yetkili ise "Atılan adımlar enflasyon riskini artıracaktır ama bu durum önümüzdeki dönemde telafi edilebilir. Devlet bu tercihte bulundu çünkü adım atmamak çok daha ciddi ve onarılamaz riskler yaratacaktı" diye konuştu.

Dolar yeniden yükselişe geçecek mi?

İşte kur korumalı TL vadeli mevduat ile ilgili merak edilenler!

Kur korumalı TL mevduatı 10 soruda tüm detaylarıyla!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön